RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Smokve u vinu

Iako je sezona smokava na izmaku, čini nam se da se smokava nikad ne možemo dovoljno izguštat.

Katija Puljizević

Od davnina, ta čarobna voćka, sladila je svaku težačku trpezu. S njom su se krijepili nakon napornog rada u baštini, ali su se i gostili važni gosti. Najčešće bi ih sušili na lijeskama od pruća, svakodnevno ih okretali , da bi ih naposlijetku nizali u kolajnu na špag, a izmedju njih bi stavjali list lovorike. Bio bi to najbolji poklon kad bi hodili u goste, a s njima su se tratavali i kolendari za Božić.

Komadići suhih smokava su se dodavali u razne slastice, posebice prikle jer su grožđice došle dosta kasnije u upotrebu. U knjizi Dubrovački Komini spominje se da su od suhih smokava činili čaj protiv upale grla, kombinirajući ga s mljevenim rogačem, kanjelom i

karameliziranim cukarom. Kuhalo bi se u vinu, procijedio i uzimo 3 puta na dan.

Danas ću se zadržati na sličnim sastojcima, čineći Smokve u vinu, slasticu koja bi se u nas vazda našla na trpezi za festu Velike Gospe. Iako se moze činit i od smokava Zimica ali i Petrovača.

Osobno mi je jedino važno da je smokva freško obrana i ekološki uzgojena.

Foto: Katija Puljizević

Ričeta:

1/2 kg svježih smokava

2 čaše crnog domaćeg vina

2 velike ožice meda

1 čaša cukara

Kanjela (na vrh noža)

List lovorike

Grančica ružmarina

Fetica lemuna.

Foto: Katija Puljizević

Smokve oprati, posušiti i složiti u lonac. Zaliti ih vinom, izmješanim s medom i pola čaše cukara. Staviti začine , i kuhati smokve 15 minuta.

Nakon toga izvaditi smokve i dodati ostatak cukara. Pustiti da vri na vatri i da se reducira tekućina, tj. da se pretvori u sirup. Mlako preliti po smokvama.

Možete ih poslužiti sa sladoledom od vanijije, šlagom ili bez ičega, jednostavno samo ukrasiti… jer kad je lijepo oku, onda je lijepo i nepcu!

U slast!

Foto: Katija Puljizević