RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Rižot od mušula

Stari ribari, uključujući i mog oca, često znaju reći da je stađon od mušula najbolji kad je more vruće a stađon od kamenica kad je more studeno. Iako se uvijek mogu konzumirati, njihov okus obraduje naše nepce, ipak se držim tog starog ribarskog savjeta.

Mušule možete spremati na više načina i mogu reći da su mi sve ričete podjednako drage. Danas je izbor pao na ovo jednostavno jelo, iako je cijena kilograma mušula poprilično porasla.

Foto: Katija Guljelmović

Međutim, vrijedi svake kune, pogotovo kad znamo koliko se naši stonski školjkari bore za opstanak i zaštitu te naše krasne školjke!

Foto: Katija Guljelmović

Potrebno vam je:

600 g mušula (dagnji)
200 g riže za rižote
300 ml ribljeg temeljca,
300 ml mora od mušula
1 glavica luka
2 pice česna
Petrusin
60 ml bijelog vina
200 ml maslinova ulja
1 jušna žlica domaće konserve
sol, papar

Foto: Katija Guljelmović

Priprema:

8 do 10 kg mušula je potrebno otvoriti u vrućem loncu na pari. Dovoljno je da mušula samo ispusti more i da se lagano otvori, da je možete očistiti tj. da se ne kuha u moru predugo.

Očistiti mušule od travčice a 300 ml mora procijediti kroz gazu i sačuvati za temeljac.

Foto: Katija Guljelmović

Na maslinovom ulju prodinstamo kockice luka i dodamo sjeckani česan. Lagano posolimo, ne previše jer imate kasnije za nadodati slani temeljac.
Kad luk pozlati, dodamo konzervu i upržimo je.

Dodamo ispranu rižu, pustimo je dok se zagrije dok ne počne škripati, zalijemo bijelim vinom i pustimo da se počne kuhati.

Kada riža počne bubriti, podlijemo je zagrijanim ribljim temeljcem i morem od mušula. Uz stalno mješanje i lagano podlijevanje da riža ne ostane suha, kuhamo 15 minuta.

Foto: Katija Guljelmović

Dodamo mušule, kuhamo još 10 min, posolimo po želji, popaprimo i dodamo petrusin.

Rižot mora biti u polutekućem stanju, a zrno ne smije biti prekuhano. Kad je kuhan, ostavimo ga poklopljenog par minuta da malo legne.

Sigurna sam da ovome jelu nećete moći odoljeti.

Dobar tek!

Katija Guljelmović