RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Ribarska popara

Znam da je neopisivo zadovoljstvo kad nam bakalar ili kakva cijenjena riba zavonja kroz cijelu kuću,posebno nama koji volimo kuhati i sparicavati, ali složit ćete se sa mnom da će mu brodet ili popara ravnopravno stati uz bok.

Moj otac je bio lanternista. Cijeli smo život živjeli na moru i othranili se na ribi i to onim bokunima koji su danas nezamislivi za uhitit u mrežu.

Foto: Katija Puljizević

Kako sada, u vrijeme dok se borimo protiv Korone, ima i previše slobodnog vremena, tako skoro svaki dan ide bacit mrežu, za svoju dušu i pjacer. Nađe se tu uvijek objed za familiju i prijatelje. Za dan od ribe, predlažem zato RIBARSKU POPARU.

Foto: Katija Puljizević

Sastojci:

Potrebno vam je kilo ribe, škrpina, kijernica, kanjac, ovisi što imate

½ kg patata izrezanih na fete debele 1cm,

2 glavice luka,

1 pomadora ili 3-4 komada sušene pomadore ili oljuštene iz gambele

1.5 dcl maslinovog uja

3 pijuge česna, petrusin

sol, papar u zrnu

1 dcl bijelog vina i 2 ožice octa, po mogućnosti domaćeg iz bacve

Foto: Katija Puljizević

Priprema:

Izrežite luk na kolutove i svehnite  ga na vrućem maslinovom uju. Na to dodajte pomadoru, česan, petrusin i sve zajedno nastavite okretati na uju par minuta da vam pomadora pusti šug.

Na to složite patate da vam pokriju luk i sastojke, a na patate složite očišćenu ribu. Začinite vinom i octom, dodajte sol, papar i nadolijte vode tek toliko da vam pokrije ribu.  Kuhajte pola ure na lagano i s vremena na vrijeme samo protresite teću, bez miješanja.

U slast!

Foto: Katija Puljizević
Foto: Katija Puljizević

Katja Puljizević