RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Pohovani bazgin cvijet

Jedan od meni najljepših cvijetnih stabala, koji nagovještavaju skoro ljeto je bazga. Ta stara, dobro poznata i upotrebljavana biljka, tijekom povijesti piše brojne priče.

Katija Puljizević

Naime, za stare narode bazga je bila simbol smrti i rođenja. Smatrali su da ih štiti od zlih sila i bolesti, pa su grančicu bazge nerijetko nosili u džepovima jer su smatrali da ih na taj način štiti od reume.

Međutim, narodnim predajama vezali su je i uz vještice i vile. Tako se vino koje su izrađivali od bazgovih bobica smatralo “vilinskim pićem” jer bi onaj tko bi ga popio, prema predaji stjecao moć da vidi vile i komunicira s njima. Mislim da se prava istina skrivala u tome što je to piće bilo prilično “jako”.

Ono što je posebno  čini zanimljivom je da su žene starog Rima, crnim plodovima bazge bojale kosu. Danas je najćešće koristimo u medicini, za pripravke čajeva, razne kozmetičke pripravke, za prehrambene sokove.

Prilikom posjete jednom restoranu na Hvaru, pamtim nešto što me osvojilo već nakon prvog zagriza. Okus je bio prepoznatljiv, a tempura dovedena do savršenstva.

Foto: Katija Puljizević

Pretpostavljate da se radi o pohovanom cvijetu bazge, kojeg danas sve češće susrećemo u modernoj gastronomiji.

Jednostavno, sada mu je stađon i pozurite u prirodu po svoje cvijetne štapke kojima ćete obradovat svoje ukućane ili prijatelje. Birajte stabla daleko od prometnica i van naseljenih mjesta.

Foto: Katija Puljizević

Potrebno vam je:

10 tek procvjetanih cvjetova bazge

2 jaja

2 vanilin cukara

100 ml mlijeka

120 ml bijelog vina, po mogućnosti muškat

180 g oštre muke (brašna)

Foto: Katija Puljizević

1 žličica nagratane limunove korice (ili narančine)

prstohvat soli

Biljno ulje za prigat

Cvjetove pomno odaberite da su u gotovo punom cvatu. Berite ih po suhom i sunčanom vremenu jer će tada njegova aromatičnost biti najbolja.

Foto: Katija Puljizević

Cvjetovi ne smiju  biti ni previše, ni premalo rascvjetani .

Razdvojite bjelanjke od žumanjaka, pa od bjelanjaka izradite čvrsti snijeg. Žumanjcima dodajte vanilin šećer, pa pjenasto izradite miješalicom, a zatim dodajte mlijeko, vino, brašno, limunovu koricu i sol, pa ponovo dobro izmiješajte. Snijeg od bjelanjaka lagano, žlicom, umiješajte u smjesu.

Za razliku od smjese za palačinke koja je bolja kad malo odstoji, ovu tempuru ne morate ostavljati da počine, nego je koristite odmah. Cvjetove bazge umočite u pripremljenu smjesu i pržite u vrućem dubokom ulju do zlatnožute boje.

Prije serviranja posipajte šećerom u prahu.

Uz ovu slasticu možete poslužiti sladoled ili puding od vanilije .

Ja sam kombinirala puding od vanilije s koricom naranče i ponekim prutićem arancina.

Okus je božanstven baš kao i bazgin miris koji nas osvaja u ovo proljetno vrijeme.

Požurite u berbu.

Foto: Katija Puljizević

Katija Puljizević