RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Marmelada od ljutih dubrovačkih naranača

Mogu li vam ljepše zaželjeti Sretnu Novu Godinu nego s jednom dobrom, starom ričetom iz našega kraja? Marmelada od ljutih dubrovačkih naranača uvijek  je bočica koja izmami osmjeh onih koje darujete ali i užitak nama koji je činimo.

Za ovu izvrsnu marmeladu će vam biti potrebne ljute naranče koje u Dubrovniku možete ubrati skoro u svakom vrtu, a ima ih jako puno u parku u Pilama.

Ljuta naranča u dubrovačkoj tradiciji i gastronomiji zauzima važno mjesto i ne bi je trebalo pustiti zaboravu. Sada su ljute naranče sazrele i najbolje je vrijeme za pravljenje džema.

Kako je doba naranača, ova pikantna marmelada može se upotrijebiti kao dio nadjeva za sitne kolače pa čak i za palačinke. Može se vrlo brzo napraviti i odmah koristiti.

Foto: Katija Puljizević

Priprema:

5 većih ljutih naranača oguliti i izrezati na tanke fete. Izdvojiti pice, zamotati ih u gazu i vezati. Fete preliti litrom vode  i u to pokišati uz gazu s picama. Kišati 24 sata. Gazu iscijediti u vodu s fetama naranača (pice baciti) i sve to kuhati oko 1 sat.

Tome dodati 1 kg cukara i kuhati još 45 minuta. Vruću smjesu uliti u vruće staklenke , zatvoriti i okrenuti staklenku naopako nekoliko sati da izadje zrak i da joj produžite rok trajanja.

Ovu marmeladu vrlo je jednostavno za napraviti, iskoristit ćete jute naranče koje rastu na svakom koraku i najčešće propadaju, a bit ćete oduševljeni vrhunskim okusom.

Foto: Katija Puljizević

Da ne spominjem kako male staklenke ovakve marmelade u delikatesnim butigama koštaju pravo bogatstvo!  

Sretna i berićetna Nova 2023. godina i da se  jos dugo sladimo u našim ričetama!

Katija Puljizević