RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Frigane srdele (ili druga sitna riba) s marinadom

Katija Puljizević iz Trstenog danas će nam otkriti primorski način friganja srdela s marinadom. Osim originalnog primorskog recepta, posebnu čar daje i domaće narječje kojim se koristi. Neke slabije poznate riječi u zagradi su prevedene.

1 kilo sarđela očistiti, oprati i ocijediti u pasabrodi (cjedilu ).

Iskrenuti na suhu krpu i posuti ih oštrom mukom (brašnom).

Isprigati sarđele na maslinovom uju.

Prigane stavite u dublju zdijelu.

Na istom uju od priganja,iskidate 3 do  4 pice (češnja) česna (češnjaka), izgratate (naribate) koricu lemuna i nasjeckane listice ružmarina.

Nakon kratkotrajnog dinstanja mirodija dodate 1 dcl vode , 2 dcl vinskog osta (po mogućnosti domaćeg jer ga okus bačve čini posebnim), 1 ožicu (žlicu) cukara (šećera), malo soli i papra, list od lovorike.

Nastaviti kuhati marinadu na jakoj vatri dvije minute da se sljube sastojci.

Kad je marinada gotova ,preliti je preko  prigane ribe.

Možete poslužiti toplo ili hladno servirano sa feticom lemuna, ovisi kako ko voli.

Ukoliko zelite da vam marinada bude gušća , nastavite je kuhati nekoliko minuta duže pa ćete dobiti još zanimljiviji umak .

Na ovaj način osim sarđela, mozete marinati skuše, lokarde  širune i drugo.

Foto: Katija Guljelmović

Katija Guljelmović