RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Domaći, babin kruh

Ima li išta ljepše od mirisa domaćeg kruha? Materina mi je pogača ispod peke jedna od najdražih. Ali u nedostatku vremena, često je zamjenim ovom brzom ričetom.

Katija Puljizević

Naizgled će Vam se činiti komplicirana. Međutim, kad otkrijete njen božanstveni okus, probudit će u Vama maštu. Izuzetno je mekana i po nekoliko dana. Možete je uz dodatak cukara ili suhog voća začas pretvoriti u slatki kruh.

Osobno je volim filovat s marmeladom od limuna. To je mojim ukućanima omiljena poslastica za doručak. Ovo je klasična ričeta za babin kruh.

Potrebno Vam je:

1 freški kvas

1 dcl toplog mlijeka

600 do 700 g muke (brašna)

200 ml mineralne vode

50 ml jogurta

1 dcl  maslinovog ulja

2 jaja

Za premazivanje:

150 g otopljenog masla

1 jaja za premaz

Sjemenke lana ili chia…

Foto: Katija Puljizević

Freški kvas razmrviti u mlakom mlijeku i pustiti da se digne.

Od svih ostalih sastojaka zamjesiti tijesto , uobičajenim redoslijedom kao i za obična peciva. Podijeliti na tri loptice i pustiti da se udvostruči. Za to vrijeme otopiti maslo.

Kad je tjesto uskislo, razvijati ga na 1 cm debljine te premazati otopljenim maslom. Izvaljati i drugu lopticu te s njom pokriti premazani komad tijesta. Premazati ponovno maslom kao i sa prvim dijelom .

Foto: Katija Puljizević

Potom razvijati treći dio, rezati na trakice koje ćete zarolali i složiti u krug u namašćen okrugli kalup. Možete koristiti onaj od torte.Premažite ostatkom otopljenog masla potom  jajem, malo posolite i pospite sjemenkama po želji.

Pustite jos 10 minuta da se diže.

Peći na 200 °c 30 min.

Sada kada imate ovu osnovnu ričetu, poigrajte se maštom i začas je možete pretvoriti u slatku čaroliju.

U slast!

Foto: Katija Puljizević

Katija Puljizević