2 min. čitanja

Recepti dubrovačkog primorja: Bob

Recepti dubrovačkog primorja: Bob
Foto: Katija Puljizević

Kako je vrhunac sezone boba, onda nam i koja ričeta sa ovim starim mahuharom neće biti višak.

Katija Puljizević

Bob se najčešće spravlja pod uje, začini se koprom, soli i maslinovim ujem. Međutim, kako to brzo dosadi, onda su stare žene i domaćice izmišljale ričete .Vajalo je, tada ,mnogobrojne članove familije dovest do sitosti, a ne potrošiti puno. Sjetim se moje babe koja bi ovo jelo znala pripremiti u kominu na trampijima na vatri.Tako je i nastala ova ričeta.

Foto: Katija Puljizević

Priprema:

Mladi bob (1 kg) prepoloviti po dužini na pola. Ako ima koju žilicu sa strane tanko je nožem odstraniti .Na vrućem maslinovom uju,zažutiti 1 glavicu luka. Dodati 4 pice česna, na pola presječenog (krupnije). Kad česan uhiti malo boje, a ne izgori, dodati dimljenu pancetu na trakice (400 g), posoliti ako treba, popapriti i šufigati kratko.

Foto: Katija Puljizević

Na to dodati bob i patate, po pola sječene i nadoliti tek toliko da se pokrije bob. Kuhati na srednje jakoj vatri.Cijela priprema jela traje oko 35 minuta i zato je jako praktično a usput i nutritativno zdravo za obiteljski objed.U slast!

Foto: Katija Puljizević

Katija Puljizević

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.