RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Falsa (lažna) menestra

Često su se, u neimaštini, izmišljala jela. Nije se vazda imalo koliko se htjelo, pogotovo prije kad je broj ukućana u jednoj obitelji, u odnosu na današnje doba, bio nezamisliv.

Znale bi za trpezom, svakodnevno, zasjesti 4 generacije. Trebalo je svijeh najesti!

Nikad neću zaboravit kad sam pitala babu: „pa da kakva je ovo menestra?“

Ona odgovori: – E moja ćerce – falsa !

Mi smo se upravo jučer omrsili i čini mi se da s njome uvjek počinje uvertira u zimsku kuhinju.

Potrebno vam je :

3 domaće dimljene kobasice,

1 svinjska dimljena koljenica,

30 dag domaće pancete u komadu,

Glavica glavatog kupusa,

Glavica verze,

3 patate,

Dvije ožice svinjske masti,

Sol.

Operete meso i stavite ga kuhati sa svinjskom masti u dovoljno vode 40 tak minuta .

S obzirom da je ovo lagana menestra u koju se ne stavja svinjska glava, nemojte prolijevati prvu vodu nego nakon 40 min dodajte kupus prerezan na četvrtine, polovice patata i kobasice. Za razliku od “prave menestra”, kojoj za kuhanje trebaju 3 ure, ova će biti gotova za 1 uru, kuha se s tri vrste kupusa i u nju ide raštan, ali od namirnica ne stavljamo ništa jako.

Posolite pri kraju. Kuhajte dok kupus ne omekša.

Zar se i vama ne čini da se s ovim jelom opraštamo od ljeta a pozdravljamo zimu ?

U slast !

Katija Guljelmović

PROČITAJTE JOŠ:

RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Zelena menestra | | Morski HR
Zaljubljenica u tradicijsku kuhinju, kuhajući po ričetama naših baka, Katija Guljelmović iz Trstenog svoju je frizersku profesiju stavila u drugi plan i posvetila se kuhači, kako kaže, svojoj odanoj