Recept za blagdanski klasik u mekanom (k)ruhu

Približava nam se najveći katolički blagdan, Uskrs, koji sa sobom nosi i mnoge lijepe običaje vezane uz obiteljsko okupljanje i blagovanje za zajedničkim stolom, punim finih delicija.

Francuska salata, jaja, mladi luk, rotkvice i umak od hrena, specijaliteti su koji uzimaju posebno mjesto na uskrsnom stolu. Zvijezda uskrsnog stola svakako je kuhana šunka u kruhu, koja se tradicionalno jede u svim dijelovima Hrvatske.

Ovog Uskrsa isprobajte jedan jednostavan recept, koji donosi Zadovoljna.hr. Šunku zamotajte u omiljeno tijesto i pripremite nešto drugačiji i svečaniji blagdanski obrok.

Šunka u kruhu je inače tradicionalni hrvatski specijalitet koji se zapravo priprema brzo i jednostavno, bez puno muke i komplikacija. Na prvu možda izgleda komplicirano, međutim ovo jelo je zapravo vrlo jednostavno i jeftino.

Potrebno je najprije pripremiti tijesto za kruh, skuhati manju šunku, dobro je omotati tijestom, pokriti aluminijskom folijom i staviti u pećnicu. Većinu posla ovdje napravi pećnica, a rezultat je mirisni uskrsni specijalitet koji ćete moći jesti danima.

Foto: PIxabay / Ilustracija

Sastojci koji će vam biti potrebni su:

1 šunka, najbolje je da teži od jednog do jednog i pol kilograma
700 g glatkog brašna
1 kocka svježeg kvasca
2 žlice soli
1 žlica šećera
500 ml toplog mlijeka
200 ml ulja
1 jaje

Priprema:

Zlatno pravilo koje će vam pomoći da ovo jelo ispadne savršeno je da se šunka treba kuhati onoliko koliko je teška! Ako ste na primjer kupili šunku od jednog kilograma, trebate ju kuhati sat vremena u kipućoj vodi. Dakle, prvi korak je kuhanje šunke. Kuhajte je u blago posoljenoj vodi. Kad je skuhana, ostavite je u istoj vodi da se potpuno ohladi.

Dok se šunka kuha, pripremit ćete tijesto. Zagrijte mlijeko, dodajte šećer i kvasac i čekajte 10 minuta da kvasac proradi. Pomiješajte s glatkim brašnom, soli i uljem. Tijesto trebate mijesiti oko 15 minuta kako bi aktivirali gluten i napravili kvalitetan, rahli kruh. Ostavite tijesto sa strane oko 45 minuta. Za to vrijeme bi se ono trebalo udvostručiti.
Posušite šunku i dobro je premažite razmućenim jajetom. Ovaj korak je izrazito važan jer premazivanjem šunke osiguravate da se tijesto zalijepi za nju i da presjek bude lijep. U konačnici je šunku lakše rezati ako je sljubljena uz kruh.

Tijesto razvaljajte na 2 cm debljine pa u sredinu stavite šunku. Dobro je umotajte sa svih strana.
Izaberite lim koji je velik otprilike kao i šunka. Neka ima malo prostora sa svih strana. Nemojte šunku staviti u klasičan široki pleh jer će se raširiti i izgubiti lijepi oblik.

Površinu tijesta izbockajte štapićem i premažite preostalim jajetom.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko 20 minuta, izvadite i prekrijte aluminijskom folijom. Pecite pokriveno još 35 minuta. Maknite foliju i ponovno vratite šunku u pećnicu sve dok se ne stvori lijepa, zlatna korica.
Šunku nemojte rezati sve dok se potpuno ne ohladi. Najbolje ju je ohladiti zamotanu u čistu kuhinjsku krpu.

Dobar tek!

Z.G.