Razvojni projekti na Ugljanu: Gradi se veliki trgovački centar i hotel s 14 soba

PREKO – “U fokusu svih projekata koji se trenutno rade na području Općine Preko su ljudi”, naglasio je u razgovoru za Novi radio načelnik Općine Preko Jure Brižić. Dosta su i vremena i novca u Općini Preko posvetili upravo infrastrukturi za djecu i mlade tako da je i u zimskim mjesecima živo na otoku. Brižić je u razgovoru podsjetio kako su trenutno na području Općine Preko u tijeku dva velika turistička projekta – obnova tvrđave sv.Mihovila te projekt ugostiteljsko-turističke zone“Mačjak-šumljak”. Otkriva i da se trenutno u Preku gradi hotel s 14 soba, a pri kraju je i izgradnja prvog velikog trgovačkog centra na otoku.  Što se tiče sezone, Brižić se nada da će biti na razini prošlogodišnje, ako ne i bolja.

Dovršena gradnja dječjih igrališta u Lukoranu i Ugljanu

Pet mjeseci od početka radova, ovaj tjedan su  završena dječja igrališta u Lukoranu i Ugljanu. Dio je to projekta Općine Preko Avantura Kids, u sklopu kojega su dosad sagrađena igrališta u Preku i Poljani te street-ball igralište u Preku pokraj Lučke kapetanije. Dok na igralištu u Ugljanu već odzvanja dječji smijeh, u Lukoranu ima još dan, dva posla kako bi se završili posljednji sitni radovi i igralište postalo sigurno za korištenje.

– Ovim projektom nastoje se stvoriti bolji uvjeti za sigurnu dječju igru i kvalitetno druženje na otvorenom. Novo igralište u Ugljanu sagrađeno je pokraj škole i vrtića, a u Lukoranu uz Dom kulture. U sklopu oba projekta postavljena su igrala poput tobogana, ljuljačke, njihala, klackalice, vrtuljka i edukativnog panela, antistres gumene podloge, klupa i koševa za otpatke, uređeni su staza i zelene površine – navodi Jure Brižić.  Preostaje još urediti  i  dječje igralište u Sutomišćici, mjestu koje se može pohvaliti i najljepšim nogometnim igralištem na svijetu, tako da će projekt Avantura Kids biti dovršen.

Vrijednost projekta gradnje i opremanja dječjeg igrališta u Ugljanu iznosi 281.075 kuna, od čega su sredstva iz EU fondova 239.283 kuna, a 41.792 kuna iz proračuna Općine Preko. Uređenje i opremanje igrališta u Ugljanu sufinancira se novcem iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, kroz Program ruralnog razvoja 2014. – 2020., Podmjera 19.2. „Provedba operacija unutar CLLD strategije“ u okviru Mjere 19 „LEADER – CLLD“ LAG Mareta. Vrijednost projekta gradnje i opremanja igrališta u Lukoranu iznosi 325.000 kuna i u potpunosti se financira proračunskim novcem Općine Preko.

Projekt obnove tvrđave sv.Mihovila

Najveći turistički projekt koji se trenutno radi na području Općine, a tiče se kulturne baštine, je obnova tvrđave sv.Mihovila.   Općina Preko prošle je godine na  javni poziv Ministarstva kulture i medija prijavila projekt sanacije tvrđave vrijedan 12 milijuna kuna.  Riječ je o najznačajnijoj  kulturno-turističkoj  znamenitosti zadarskih otoka, uvrštena je u Registar nepokretnih spomenika kulture i nalazi se na listi zaštićenih kulturnih dobara RH. Krenula su arheološka istraživanja, no nažalost sve ide jako sporo, prvenstveno jer se projekt financira državnim novcem.

– Da bi završili ta arheološka istraživanja treba nam milijun i pol kuna do kraja. Mi smo se i ove godine javili na natječaj resornog ministarstva i još čekamo rezultate, no dobili smo informaciju  da će zbog potresa u Zagrebu i  Sisačko-moslavačkoj županiji to biti teško izvedivo, ali mi smo se spremni i  ovog puta odreći tih sredstava samo da se naši ljudi koji su pogođeni  potresom što prije vrate normalnom životu – istaknuo je Brižić.

Idejno rješenje ugostiteljsko-turističke zone“Mačjak-šumljak” pri kraju; gradi se prvi veliki trgovački centar na otoku

Prošle je godine započet i projekt uređenja ugostiteljsko-turističke zone“Mačjak-šumljak”.

– Idejno rješenje je pri kraju i uskoro ćemo imati jednu javnu prezentaciju – najavio je Brižić istaknuvši kako će taj turistički kompleks moći primiti 600-tinjak turista što znači i da će biti velika potreba za zapošljavanjem.

Na otoku Ugljanu se gradi i  jedan trgovački centar koji će zaposliti 50-tak sezonskih radnika uz 30-tak stalno zaposlenih. Radovi su pri kraju, a nakon tehničkog pregleda otvorenje tog centra predviđeno je za 1.svibnja.

– To je prvi i jedini trenutačno veliki trgovački centar na otoku koji se prostire na 12 tisuća kvadratnih metara zemljišta tj. dvije i pol tisuće kvadrata prodajnog prostora koji će nam dati jednu dodatnu ponudu, ali i najvažnije – donijeti nova zasposlenja – ističe Brižić

U Preku se gradi hotel sa 14 soba; Brižić: “Svima nam je u interesu da sezona bude dobra

U Preku se trenutno gradi jedan manji obiteljski hotel s 14 soba, otkrio nam je Brižić. Riječ je o nekretnini u državnom vlasništvu koju Prečani kolokvijalno zovu “federacija” koja je dana u najam jednom privatnom poduzetniku. Hotel bi trebao biti gotov do početka ljetne sezone.

A što se same sezone tiče, načelnik Općine Preko kaže da je nezahvalno bilo što prognozirati. Od privatnih iznajmljivača najave su dobre, ali većina rezervacija nije potvrđena.

– Općina Preko prošle je godine ostvarila čak 70% prometa iz 2019.godine. Plus nam je što imamo dosta vikendaša. Mi se nadamo da će ove godine biti i bolji rezultati, ako sve bude u redu, ili da budu barem na prošlogodišnjoj razini. Svima nam je u interesu da sezona bude dobra. U suprotnom ne piše nam se dobro – ispričao je za Novi radio načelnik Općine Preko Jure Brižić.

D.Đ.