RAZMJERI POPLAVE U ZADARSKOJ ŽUPANIJI: Prava je sreća da nije bilo žrtava!

CIJELA ZADARSKA ŽUPANIJA nastradala je danas od poplava kakve ne pamte ni najstariji. U dva sata palo je više od dvostruko kiše od mjesečnog prosjeka. Zbrajaju se štete, a evo gdje je bilo najteže:

Nin

Poplavljena je solana, a prema izvještajima s terena, radnike koji su pobjegli u obližnje pogone Cromarisa spašava vojska. Bujica je odnijela stari most koji gradić povezuje s kopnom, pa je Nin ostao odsječen od kopna.

Razrovan je i uništen dio ceste prema Pagu.

https://www.facebook.com/crometeo.hr/photos/a.304860556303346.66127.286693444786724/1304137393042319/?type=3&theater

Otoci

Čitatelji portala eZadar iz Sali poslali su fotografije koje najbolje opisuju katastrofu u tom mjestu. Potopljeno je Saljsko polje, a posljedice se vide i u uvali Sašćica. Poplavljene su konobe, prizemlja obiteljskih kuća, uništene su ceste.

Photo: Čitatelj/eZadar

Poplavljene su dvorana i prizemlje Osnovne škole u Preku i Sutomišćici.

Poplava u Preku i Kali – Photo: Vatrogasci, oni su naši heroji/Facebook

U Preku su poplavljeni trajektno pristanište, urušena je cesta, poplavljeno je trajektno pristanište, a brodice su potopljene.

Vatrogasci su morali na intervenciju ispumpavanja vode i u Bibinje, no uslijed jake bujice, u jednom trenutku su morali spašavati i sebe, popevši se na vrh vozila!

U posljednja 24 sata pala je čak 341 litra kiše po četvornome metru, po podacima u Zračnoj luci Zemunik, prenosi službene podatke DHMZ-a Zoran Vakuča. Rujanski rekord ipak nije premašen – i dalje su to 352 litre koje su izmjerene ujutro 11. rujna 1986. godine. Inače, prosječna količina za cijeli rujan na ovoj je postaji oko 100 litara kiše po četvornome metru, a podaci postoje od 1961. godine.

Photo. Čitatelj/eZadar

Pomoć stiže i iz drugih županija, a na terenu je i vojska koja s potrebnom tehnologijom i mehanizacijom puno pomaže u ispumpavanju ključnih objekata. Zadar i županiju danas su obišli predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, kako bi se uvjerili u razmjere štete. S obzirom na viđeno, zaključak je kako je prava sreća u ovoj iznenadnoj nesreći, da žrtava nije bilo!

D.G.