Razlozi kaosa nakon kiše u Šibeniku: “Sve slobodne površine pretvaramo u beton i voda nema gdje teći!”

ŠIBENIK – Povodanj koji je u ponedjeljak u dva navrata pogodio šibenske ulice i to najviše one koje su navodno nedavno rekonstruirane, pokazao je svu katastrofu infrastrukture odvodnje u tom gradu. Iako kiše nije palo katastrofalno puno, njen intenzitet mjeri se tek u minutama, no pravo je pitanje što se točno dogodilo, posebno na tek obnovljenom središnjem trgu Poljani i poplavljenoj podzemnoj garaži. Na to pitanje odgovorio nam je čovjek čija udruga u Šibeniku kontinuirano prati vremenske (ne)prilike.

– Šibenik su jučer zahvatila dva grmljavinsko-oborinska vala i to jedan po oborinama obilniji kroz jutro i drugi malo kraći ali s dosta jakim intenzitetom kiše i krupe koji se dogodio kasno poslijepodne. Prema mjerenjima meteo postaja do 21 h, u Šibeniku je palo točno 50 litara kiše po metru četvornome, a grmljavinski senzor zabilježio je oko 600 udara munja – kazao nam je predsjednik Udruge Šibenik Meteo, Drago Begić.

– Količine nisu strašne ali kod pojava bujica bitan je intenzitet oborina, odnosno količina oborina koja je pala u jedinici vremena. Šibenik ima takvu prirodnu konfiguraciju da će se silna voda slivati iz gornjih dijelova grada u niže pri jačim kišama. Ali ovo je problem opće urbanizacije koji sve više pogađa gradove u kojima ima sve manje zemljanih površina koje bi ovu vodu velikim dijelom upila i zadržala. Kad sve betoniramo i pretvorimo u asfalt onda je ovo neizbježno. Evo prisjetite se da i Vodice iz istog razloga za vrijeme jakih kiša imaju poplave. Nažalost sve slobodne površine pretvaramo u beton – poručuje Begić.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

ŠIBENIK: DRAMATIČAN VIDEO Ljudi panično napuštaju podzemnu garažu koja se puni vodom
VIDEO: NEVRIJEME U ŠIBENIKU ‘Slapovi Krke’ se slijevali niz skaline, poplavila Poljana, iz šahtova izbijaju fekalije