Britanski razarač HMS Defender u posjetu HRM-u i gradu Splitu

SPLIT - Razarač HMS Defender (D36) britanske Kraljevske ratne mornarice uplovio je u nedjelju 30. listopada 2022., u splitski akvatorij u posjet Hrvatskoj ratnoj mornarici i gradu Splitu. U sklopu aktivnosti bilateralne vojne suradnje s Ratnom mornaricom Velike Britanije i Sjeverne Irske brod će u splitskoj gradskoj luci boraviti do 3. studenog.

Osim protokolarnih prijema u Poglavarstvu grada Splita i Zapovjedništvu HRM-a, u programu je i posjet Kraljevskih marinaca satniji mornaričko-desantnog pješaštva u Pločama, zajednička uvježbavanja, sportski susreti te uvježbavanje sa snagama Flote HRM-a.

HMS Defender, razarač klase Daring, dužine je 152,4 m, širine 21,2 m, gaza 7,8 m te istisnine 8000 t.  Razarač je u službi Kraljevske ratne mornarice od 2013., a matična luka broda je u Portsmouthu. Posada broji 234 člana. Zapovjednik broda je kapetan fregate George Storton.

Foto: HRM

Razarači klase Daring okosnica su flote britanske Kraljevske mornarice. Sposobni su obavljati širok spektar zadaća iz domene pomorskog ratovanja te ujedno borbe protiv piratstva, suzbijanja krijumčarenja i pružanja humanitarne pomoći nakon prirodnih katastrofa.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

U Split stiže jedan od najvećih nuklearnih nosača zrakoplova
Sljedećeg mjeseca pred luku Split uplovit će američki nosač aviona USS George H.W. Bush (CVN-77) na nuklearni pogon. Riječ je o jednom od najmlađih američkih nosača aviona i jedan od najvećih ratnih brodova na svijetu. Hrvatska vlada na današnjoj sjednici će dati odobrenje za njegovo uplovl…
Fregata francuske Ratne mornarice u posjetu HRM-u
Posjet broda “La Provence” Hrvatskoj ratnoj mornarici i gradu Splitu planirana je aktivnost u sklopu međunarodne obrambene suradnje Hrvatske i Francuske Fregata francuske Ratne mornarice D652 FS “La Provence” uplovila je u četvrtak, 26. listopada 2022., u splitsku luku Lora. Posjet broda “La Proven…