Rastu tenzije oko projekta Lungomare – Pulski Možemo zaziva referendum

PULA – Platforma Možemo! Pula zaziva raspisivanje referenduma o projektu Lungomare na kojem bi se građani izjasnili žele li pored omiljenog kupališta i šetnice golemi hotel. Tema je to koja je na nedavnom javnom izlaganju projekta izazvala burnu raspravu.

– Vrijeme je da građani odluče podržavaju li izgradnju hotela na Lungomareu. Upravo je velik interes građana koji su sudjelovali u javnom izlaganju o drugim izmjenama urbanističkog plana uređenja još jednom dokazao koliko je tema Lungomare, jednog od najvažnijih prostornih resursa Grada Pule, šetališta koje se proteže od gradskog kupališta Valkane do Gortanove uvale i Valsalina, važna za njih – poručili su pulski Možemovci.

Foto: Grad Pula

Smatraju da je prostorni razvoj fundamentalno pitanje kroz koji se ogleda strategija cjelokupnog razvoja grada, a gradnja golemog i predimenzioniranog objekta na mjestu koje građani Pule smatraju ključnim ne može se razriješiti bez glasa građana.

Tvrde da je prije raspisivanja referenduma potrebno pokrenuti treću izmjenu UPU-a Lungomare, a u koje bi trebalo uvrstiti mjere očuvanja, obnove i proširenja šumskog predjela i očuvanje obalnog pojasa od gradnje. Nepotrebno je, kažu, graditi nove ugostiteljske objekte u šumi i dodatne uređene plaže, već bi trebalo obnoviti postojeće objekte i plaže na Valkanama i na Mornaru.

Priča oko hotela na Valkanama vuče se još iz 2008. kada je, unatoč protivljenju građana, projekt malog hotela od 80 ležajeva ucrtan u GUP. Govorilo se tada da je hotel nužan za potrebe sportskog kompleksa, no njegovi gabariti su malo po malo rasli. Urbanistički plan uređenja Lungomare usvojen je 2012. godine, a onda je mijenjan 2015. godine kako bi se kapacitet hotela planiranog na današnjem stadionu povećao sa 170 na 360, prenosi portal Regional Express. U planu je bila gradnja 7 nadzemnih i dvije podzemne etaže ukupne visine od 27 metara.

J.K.