Rastu brda starog željeza za izvoz i u zadarskoj luci

ZADAR – Posljednjih mjesec dana raste hrpa željeza na području teretne luke u Gaženici. Nova je to vizura Gaženice koja je u onom dijelu nekadašnje industrijske zone odavno pretvorena u staro željezo (Sojara, Kemoplast, Tankerkomerc, Adria)…

To i ne vide putnici koji s kruzerom uplovljavaju u Gaženicu, a koji su na sreću rijetki da bi u posljednjih godinu dana uživali u otpadu željeza, piše 057.info.

Konkretan komentar na ova pitanja s adrese ravnatelja Lučke uprave Zadar Roberta Škifića nije stigao. Naime, upravo je od Lučke uprave Zadar Luka dobila prioritetnu koncesiju, a Lučka uprava bi stoga trebala znati što se nalazi na koncesionarom području.

No kratko su odgovorili iz Luke Zadar:

“Predmetna hrpa željeza predstavlja sekundarnu sirovinu, odnosno teret predviđen izvozu u treće zemlje u kojima se isti reciklira za daljnju upotrebu”, šturi je odgovor iz uprave Luke.

Podsjetimo, broj putnika od 19 milijuna u hrvatskim lukama lani je za 47,2% bio manji nego u godini prije, no zato promet roba od 21,4 milijuna tona bilježi rast za četiri posto u odnosu na 2019., a glavni “krivac” za rast prometa rasutih tereta prošle i ove godine u hrvatskim lukama je zagrebačka tvrtka CE-ZA-R koja djeluje u sklopu C.I.O.S. grupe, jer su u toj tvrtki lani povećali izvoz otpadnog željeza za pet puta, a već ove godine se nadaju da bi to moglo biti i milijun tona. Tako da vizura brda željeza ne treba čuditi, ne samo u zadarskoj, nego većini hrvatskih luka.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Za rast prometa u hrvatskim lukama “krivac” je staro željezo