Raketna topovnjača Vukovar ide u novu NATO-ovu misiju

SPLIT – Svečani ispraćaj 5. hrvatskog kontingenta u NATO operaciju potpore miru Sea Guardian u Sredozemlju, koji čini brod Hrvatske ratne mornarice RTOP-41 “Vukovar” i posada, održat će se u ponedjeljak, 30. kolovoza 2021. godine, ispred sidrišta u vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba” u Splitu, s početkom u 10.30 sati.

Svečanosti će nazočiti ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj.

Photo: Arhiva/MORH | T. Brandt

Podsjetimo, četvrti hrvatski kontingent (HRVCON), raketna topovnjača RTOP-42 Dubrovnik sa trideset i dvoje članova posade, boravio je u području središnjeg Mediterana, od 12. do 29. ožujka 2021., u dijelu operacije Focused Operation-2 (FOCOPS-2) u zadaćama čije je težište stvaranje cjelovite pomorske situacijske slike u cilju osiguranja zajedničke sigurnosti na moru. Raketna topovnjača “Dubrovnik” u ovoj je operaciji bila u sastavu borbene taktičke skupine kojoj je u svojstvu zapovjednog broda bila grčka fregata “Salamis” (F-455).

Raketna topovnjača Vukovar bila je 2018. godine prvi brod Hrvatske ratne mornarice koji je sudjelovao u NATO-ovoj operaciji, pri čemu je preplovio više od 4100 nautičkih milja, odnosno najviše među brodovima u taktičkoj grupi te je pokrivala područje dugo oko 180 nautičkih milja i prosječno široko 100 nautičkih milja od zapadne obale Sicilije do obale Tunisa i prema Malti.

D.G.