Radovi na rekonstrukciji ribarske luke Pumpurela na Rabu gotovi do početka sezone

RAB – U studenom prošle godine krenuli su radovi na rekonstrukciji gata Pumpurela, ribarske luke u luci Rab koji bi trebali biti okončani u travnju, a završetak čitavog projekta planiran je prije početka nove turističke sezone. Pumpurela je još jedan u nizu projekata na pomorskom dobru koje Primorsko-goranska županija sa svojih osam županijskih lučkih uprava provodi gotovo 20 godina i zahvaljujući kojima obala ove županija dobiva moderne lukobrane, trajektna pristaništa, luke i lučice.

Predviđeni radovi obuhvaćaju rekonstrukciju gata Pumpurela s unutarnje strane, dogradnju korijena gata i prilaza, dogradnju gata u punoj širini i sanaciju glave gata. Završetkom radova Pumpurela će biti namijenjena potrebama lokalnih ribara. Gat duljine 140 metara i širine 9,5 metara bit će opremljen učinkovitom LED rasvjetom i ormarićima za opskrbu plovila strujom i vodom.

Foto: ŽLU Rab

– Osim mogućnosti priveza dvadesetak ribarskih brodova, ribarima će biti osigurana manipulativna površina, objekt za smještaj ledomata, skladište, spremnici za otpad te parkiralište za vozila i punionica za električna vozila, a na raspolaganju će im biti i električno vozilo nosivosti 4 tone koje će biti nabavljeno u sklopu projekta – kazao je ravnatelj Županijske lučke uprave Rab, Nenad Debelić.

– Do sada je izvršeno uklanjanje nadmorskog zida i demontaža kamene glave gata. Uklonjeno je i lučko svjetlo, koje će biti vraćeno u izvornom stanju. Izvršen je iskop kamene školjere koja je privremeno deponirana u korijenu gata te iskop prvih 10 metara gata. U tijeku su radovi na polaganju geotekstila i nasipavanje temeljnog nasipa. U zonu gradilišta dopremljeno je preko 90 betonskih elemenata, montažnih temeljnih blokova i šupljih elemenata koji će se montirati nakon izrade temeljnog nasipa.

Foto: ŽLU Rab

Planirano je da do sredine ožujka budu montirani svi betonski elementi i rasponski nosači nakon čega slijedi izrada nasipa te betoniranje ispune montažnih blokova i ploče gata. Budu li vremenske prilike naklonjene i ne bude li nekih drugih nepredviđenih okolnosti koje bi utjecale na planiranu dinamiku, radovi na rekonstrukciji gata Pumpurela trebali bi završiti do početka nove turističke sezone – pojašnjava Debelić.

Glavni cilj rekonstrukcije ribarske luke Pumpurela je cjelovito uređenje ribarske infrastrukture i unaprjeđenje ribarske djelatnosti. Projekt se financira iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo, Mjera I.23./I.24. Ribarske luke, iskrcajna mjesta, burze ribe i zakloništa.

Vrijednost radova iznosi 19,9 milijuna kuna od čeka je 19, 2 milijuna kuna osiguralo Ministarstva poljoprivrede iz EU fondova, a 600 tisuća kuna osigurala je Županijska lučka uprava Rab. Riječ je o prvoj fazi rekonstrukcije cjelokupne Luke Rab, čija se vrijednost procjenjuje na oko 60 milijuna kuna.

D.G.