RADNIK ULJANIKA OTVORENO ZA MORSKI.HR: „Izdali su nas Uprava i sindikati!“

PULA – Da nešto gadno smrdi u Uljaniku, radnici su nanjušili početkom godine kad su organizirali prosvjede i pokušali upozoriti na rad Uprave. Što se tamo događa, pojasnio nam je Samir Hadžić, član Stožera za obranu brodogradnje Uljanik koji je među prvima upozorio javnost na stanje u brodogradilištu.

Sve je izglednije da su stotine milijuna kuna ulupane u zaštitu brodogradnje neki iskoristili, potvrđuje nam Samir Hadžić. Osim radnika, čini se kako je to nanjušio i ministar financija Zdravko Marić, koji je posumnjao u friziranje financijskih podataka, a ministar gospodarstva Darko Horvat ne želi pristati ni na nekretninski biznis u okviru plana restrukturiranja.

Uprava izvlačila novac?

Koliko već ova agonija u Uljaniku traje za radnike i u čemu je zapravo najveći problem?

– Agonija radnika Uljanika traje od prosinca 2017. godine, kad smo iz vedra neba saznali da smo propali. Onda se dogodila neisplata plaće i izdaja Sindikata metalaca i Sindikat Istre Kvarnera i Dalmacije oko štrajka kojeg su radnici samoinicijativno organizirali. Čitav plan se sastoji od toga da se Uljanik upropasti nebili se aktraktivna zemljišta prenamjenila u turizam, na teret radnika i države. Radnike i Jadranski sindikat, koji jedini nije žuti sindikat, drže neinformirane u mraku. Stožer za obranu brodogradnje Uljanik prozivaju ulicom i nelegalnima jer tražimo transparentnost, odgovornost i ne zanima nas nekretninski biznis nego brodogradnja!

Photo: Uljanik

Proizvodi li Uljanik dovoljno da bi mogao vratiti uložene milijarde?

– Do sad država u Uljanik nije uložila niti kunu. Davala je jamstva za kredite koje je Uljanik vraćao. Ali su veliki igrači (Uprava) na razne načine izvlačili novce van i to je trajalo dok novca nije nestalo. Brodovi se itekako isplaćuju, pa imamo i 17 naručenih! Ali loša poslovna politika i krađa su pojeli zaradu i uletjeli smo u probleme.

Kad kažete “Veliki igrači”, na koga konkretno mislite i kako se iz Uljanika izvlačio novac?

– Preko kooperantskih firmi pleplaćivanjem poslova. Uprava! 2012. godine država je prodala radnicima Uljanik. Uprava je preko raznih spletki i prijetnji dobila punomoći zastupanja na Skupštini društva i ima potplaćeni Nadzorni odbor. Ove godine su izabrali novu-STARU upravu.

Radnici nude plan

I kakvo rješenje vide, odnosno nude radnici nakon svega?

– S obzirom na plan restrukturiranja težak 580 milijuna eura uz smjenu uprave i postavljanje sposobnih ljudi da ih zamjene, te 17 brodova kroz 5 godina mogli bi vraćati taj novac i biti najjači u regiji. Ako Končar, Uprava i IDS sagrade 300.000m² poslovno-stambenog prostora u Uljaniku, to je KRAJ bilo kakvog vida brodogradnje ili proizvodnje općenito. Nastupa elitni turizam, svi mi selimo u Irsku a elita ispod arene baca selfije.

D.G.