Radnici splitske Čistoće u štrajku: "Nemamo velike plaće" - Puljak: "Imaju najveće u Hrvatskoj!"

SPLIT - Točno u 5.30 sati splitska komunalna tvrtka "Čistoća" stupila je u štrajk okupivši se u krugu poduzeća, ali ne ispunjavajući radne obveze. Među štrajkašima je bio i gradonačelnik Ivica Puljak. Štrajkaši su izvijestili novinare da su svi operativni poslovi zaustavljeni i da je samo jedan kamion otišao po otpad u bolnicu splitski KBC i dom za stare i nemoćne.

- Na prvom razgovoru smo ponudili da podignemo najniži koeficijente i to smo napravili da se njihove plaće povećaju za ukupno 11,5 posto. To su pometačice, čistačice u radionici i domari. Kad smo se vratili s tom ponudom, onda im sad to opet nije dovoljno. Mi zaista mislimo da su plaće radnika u "Čistoći" najveće u Hrvatskoj i da su dodatna povećanja koja oni traže zaista neprimjerena - kazao je jutros splitski gradonačelnik Ivica Puljak.

Iznenadilo ga je, kaže, što mu štrajkaši nisu dostavili popis radnika koji su u štrajku:

- Ni to nije u redu. Ali eto, nadam se da će radnici shvatiti da su ove ponude koje građani Splita mogu dati da im se povećaju plaće, bez da se povećaju cijene servisa i usluga "Čistoće", da je to ono što je zaista primjereno u ovom trenutku. Nadam se da će početi raditi, da će se svesti na to da će se urazumiti i doći do kompromisnog rješenja -kaže Puljak.

Štrajkaši traže povećanje plaća za 133 eura, ali direktor tvrtke nudi 6-postotno povećanje na bruto iznos plaće.

-  Mi smo za pravedniji model - kaže predsjednik Nezavisnog sindikata Čistoće Marin Jadrić.

Na navod da su najbolje plaćena komunalna tvrtka u Hrvatskoj kaže:

- To što oni iznose po novinama da su naše plaće 1.500, 1.800 eura - nije točno -

Na pitanje do kad će štrajkati navodi da poslodavac nije donio popis nužnih poslova, ali da su radnici odlučili ipak da se isprazne kontejneri u bolnicama i staračkim domovima.

- Naše plaće su najbolje, dali su dovoljne to je 'drugi par rukava'. Ono što ja non stop govorim je da su oni zaslužili veće plaće, ako se dođe u situaciju da se može povisiti, mi ćemo im povisiti. Ali moram odgovarati za solventnost firme. Kad završi konferencija znat ću koliko je ljudi u štrajku - kazao je direktor splitske Čistoće Ivica Karlogan.

- Moja neto plaća s dodatcima je oko 17 tisuća kuna, plus putni troškovi - kazao je Karlogan, koji je rekao da ne zna koliki su mu putni troškovi, a novinari su dodali:

Dakle, 20 tisuća kuna je vaša neto plaća s gorivom - kazali su novinari.

D.G.