Radionice obnove bakarskih prezida se nastavljaju

BAKAR - Iznad Bakarskog zaljeva traju radionice obnove bakarskih prezida. Riječ je o vjerojatno najstrmijim vinogradima na Jadranu koji su zasađeni još u antičko doba.  

Udruga Praputnjak krenula je u njihovu obnovu 2001. i do sada su uređena dva hektara vinograda Takala. Težak je to i mukotrpan posao, ali pogled na Bakarski zaljev pruža veliko zadovoljstvo, piše HRT.

Od Bakra do Bakarca nekad su bila 42 hektara vinograda, a Bakarska vodica izvozila se i na bečki dvor. Danas,vrijedne ruke obnavljaju gromače, suhozide.

- Oduvijek ovdje radim s kamenom. Kamen se mora staviti na ležište i onda se stavi novi kamen. Nakon što se provjeri da se ne miče, onda se zatvori prostor iza njega - opisao je Zrinko Mičetić, PZ Dolčina-Praputnjak.

Dižu porušeno, popravljaju, njeguju suhozid.

A kako se gradi prezid?

- Pa s dola prema gore. Slaže se kamen na kamen i nastojimo da tako ostane. Kamen je oko nas od malena, tako da nije to ni učeno ni naučeno. Proba se i uspjeh je kada ostane gore stajati - kazao je Boris Merle. Obnovljena su 2 hektara današnjeg vinograda Takala.

Bakarski suhozidi spominju se u Vinodolskom zakonu. Marija Terezija dopustila je pretvaranje ovih surovih hridi u vinograde.

- S obzirom na to da su nam Rimljani bili u Bakru ja vjerujem da bi nam neko istraživanje napravili, kao i onda. Sigurno se koristila blagodat mora i sunca da bi se uzgajala vinova loza i puno duže - smatra Ivona Miloš iz Udruge Praputnjak.

- Tek kad uhvatiš slagati i kad vidiš koliko je tu truda moralo biti, od Bakra do Bakraca sve je to. Mi smo danas izgubili cijeli dan i nećemo to moći napraviti, par metara zida, a ovo su kilometri i kilometri i to tek kad počneš slagati vidiš koliko je to truda moralo biti uloženo - rekao je Leo Biuk.

Teška je to muka, no i veliko zadovoljstvo vidjeti obnovljenu Takalu. A dobiveno je i prvo vino - nova Bakarska vodica.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Irski, španjolski i riječki srednjoškolci posjetili Bakarske prezide
Učenici su imali priliku upoznati se s aktualnim radovima u vinogradu kao sto je vezivanje loze, a prionuli su sa zadovoljstvom i sadnji loze. U sklopu Erasmus+ projekta ‘Climate change studies and research in EU’ učenici iz Prve sušačke hrvatske gimnazije i njihove kolege iz irskog Galwaya…