Radi posla u sezoni, prešli su više od 12 tisuća kilometara - Plaće su im u Hrvatskoj čak četiri puta više

Od početka godine Hrvatsku je posjetilo više od 15 milijuna turista. Poput predsezone i glavnog dijela, i posezona je odlična što će, sasvim sigurno, rezultirati rekordnim prihodom od turizma. No, jedan je problem sve izraženiji, a to je nedostatak radne snage. Domaćih je radnika sve manje jer, privučeni znatno većim plaćama, sve više njih - napušta zemlju.

Radi posla prešli su više od 12.000 kilometara. Filipine su zamijenili Hrvatskom.

- Došao sam ponajprije zbog posla kako bih financijski pomogao svojoj obitelji, rekao je Meanart, radnik u turizmu s Filipina.

U odnosu na rodnu zemlju plaće su im ovdje četiri puta više.

- Tu sam kako bih stekla iskustvo rada u europskim zemljama, ali, naravno, motiv dolaska je i plaća - navela je Maria Isabel, radnica u turizmu s Filipina.

Oboje je stiglo početkom ljeta i velika je vjerojatnost da će tu dočekati i iduću sezonu. U ovom hotelu u Novom Vinodolskom trećina radnika dolazi upravo s Dalekog istoka.

- Rezultati su odlični jer su se pokazali izuzetno kvalitetni i nastojat ću se dogovoriti s njima da ostanu tu i za sljedeću sezonu - rekla je Zvonimira Orešar, menadžerica hotela.

Unatoč zapošljavanjima tijekom sezone ipak je nedostajalo oko 15.000 radnika. Pa tako i u najvećem opatijskom lancu hotela, od ukupnog broja zaposlenih, oko 15% su stranci.

- Već sam tu šest mjeseci, a s obzirom da hoteli rade tijekom cijele godine, postoji mogućnost da tu i ostanem - istaknuo je Martin, radnik u turizmu iz Makedonije.

Strani radnici postaju slamka spasa, budućnost domaćih radnika ozbiljno je ugrožena, upozoravaju sindikalisti.

- Jednostavno ljudi idu trbuhom za kruhom, vani su plaće duplo više i taj problem će se povećavati ako se ne pronađe način da riješimo povećanje plaća radnika - smatra Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske.

- Problem je sustavan i ne može ga riješiti samo jedan sektor, može se riješiti sinergijom od državnih institucija pa onda do privatnog sektora - izjavio je Ivan Sarajlić, glasnogovornik Liburnia Riviera Hotela.

Do tada poslodavci su već krenuli u potragu za radnicima, no u potragu su krenule i susjedne nam zemlje. Pa tko ponudi bolje uvjete.

U nedostatku domaće, poslodavci se sve više okreću stranoj radnoj snazi. Tako je i u Jezerima na otoku Murteru, gdje su u jednom restoranu od 14 zaposlenih četiri stranca. Tamo rade i svoje iz Sjeverne Makedonije, majka i sin Sanja i Aleksandar Stevikj.

Kažu kako su zadovljni uvjetima rada i života u Hrvatskoj te da su se lijepo snašli, a imaju i prijatelje. Dodaju kako se ovdje zarađuje i do četiri puta više nego u Sjevernoj Makedoniji, gdje se preživljava, piše HRT.

I.G.