Putin u dramatičnom govoru spomenuo Hrvatsku: “Rusija je prevarena, bilo je 5 valova širenja!”

Ruski predsjednik Vladimir Putin večeras je potpisao priznanje neovisnosti separatističkih regija na istoku Ukrajine. Pritom se obrušio na Ukrajinu i Zapad koji je po njegovu mišljenju tu zemlju pretvorio u “poprište rata”.

Ono što je hrvatskim medijima promaklo je Putinovo ozbiljno spominjanje Hrvatske u kontekstu širenja NATO saveza na istok:

– Rusija je dobila pet valova širenja NATO-a. Jednostavno smo prevareni – rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin u obraćanju građanima.

– Danas je dovoljan jedan pogled na kartu da vidimo kako su zapadne zemlje održale svoja obećanja u kojem su trebali spriječiti NATO da krene na istok. Jednostavno su nas prevarili. Dobili smo pet valova širenja NATO-a jedan za drugim – rekao je Putin.

Pojedinačno je nabrojio da su Poljska, Češka, Mađarska primljene u savez 1999. godine, Bugarska, Estonija, Latvija, Litva, Rumunjska, Slovačka i Slovenija 2004., Albanija i Hrvatska 2009., Crna Gora 2017. i Sjeverna Makedonija 2020. godine.

– Rezultat svega je približavanje granicama Rusije i to je razlog krize – kazao je Putin i zaključio da je s ovim povjerenje izgubljeno.

Putin Hrvatsku spominje u 50. minuti svog govora kojeg možete pogledati OVDJE.

J.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Goran Vojković: Zašto američki nosači zrakoplova ne smiju u Crno more?