Pulski ugostitelji traže skraćivanje ljetnih manifestacija na najviše tjedan dana

U Puli su u srpnju i kolovozu, u špici sezone, bile organizirane manifestacije Vinski grad u Titovom parku, s dozvolom za tridesetodnevno trajanje, i Pula burger festival na Rivi, s dozvolom trajanja od 25 dana.

Burger festivalu Grad Pula dopustio je postavljanje 10 drvenih kućica, 40 stolova i i 20 klupa, ulaznog portala i male bine na samoj rivi. Porez na korištenje javne površine za Burger festival iznosi samo 2.234,92 eura ili 90 eura na dan za cijeli period, a struju i čišćenje poklanja Grad.

U Rješenju o korištenju javne površine, koje je Grad Pula izdao PFF-u za korištenje javnih površina za vrijeme održavanja manifestacije 70. Pulski filmski festival od 15. do 23. srpnja 2023., za manifestaciju "Vinart" - Vinski grad dopušteno je korištenje Titovog parka od 7. srpnja do 9. kolovoza 2023. - 4 puta  duže od trajanja samog festivala. Rješenjem je Grad oslobodio PFF plaćanja bilo kakve naknade, piše Regional Express.

Ni u Rješenju ni u Ugovoru o sponzorstvu PFF-a s organizatorom Vinskog grada nije navedena ni površina koja se smije zauzeti ni broj kućica, stolova i stolica koje je dopušteno postaviti - ni potrošnja struje. PFF je s organizatorom sklopio ove godine Ugovor o sponzorstvu na 3 godine. Naknada PFF-u za 2023. godinu iznosi 5.043 eura ili 200 eura na dan plus PDV i 450 butelja vina.

Nema sumnje da od takvog aranžmana organizatori imaju veliku korist zbog niskih cijena najma i drugih privilegija. Ali tko štiti interese lokalnih ugostitelja? Radi se o manifestacijama u špici sezone koja je lokalnim ugostiteljima iznimno važna, a ovakve manifestacije predstavljaju nelojalnu konkurenciju zbog povlaštenog statusa.

Povlašteni status odnosi se na najveću moguću atraktivnost dodijeljenih lokacija na rivi s pogledom na Arenu; na korištenje zelene površine parka; na dopuštenje kršenja Odluke o kriterijima za korištenje javnih površina namijenjenih organiziranju ugostiteljskih terasa;  na jednokratno dopuštenje za sve glazbene događaje unutar 25 dana manifestacije za razliku od lokalnih ugostitelja koji dopuštenje moraju tražiti za svaku glazbenu večer.

Lokalni ugostitelji s pravom negoduju na takav povlašteni tretman. Lokalne bi poduzetnike trebalo štititi kako bi proizvedena vrijednost ostajala što više u zajednici. Zato se postavlja pitanje zbog čega je manifestacija Vinski grad dopuštena u trajanju od mjesec dana, uz tako povoljne uvjete, kada je prvotno zamišljena kao manifestacija koja prati PFF u trajanju od 7 dana? Burger festivalu dopušta se izgled seoskog vašara dok su za lokalne ugostiteljse propisani strogi, često besmisleni uvjeti izgleda opreme?

Zanimljivo je i da Vinski grad nigdje u Hrvatskoj ne traje toliko dana. U Splitu se Vinski grad organizira od 7. do 24 rujna, dakle u posezoni i 10 dana kraće. U Zagrebu traje 17 dana, u Varaždinu 10 dana. Je li baš nužno da ta manifestacija u Puli traje 25 dana usred sezone?

- S obzirom da Vinski grad nigdje u Hrvatskoj ne traje toliko dana, a pogotovo ne u špici sezone, to je dokaz da vlast u drugim gradovima vodi računa o svojim ugostiteljima da im ne ugrozi poslovanje. Ovo je već treća godina zaredom da gradska vlast unatoč upućenim primjedbama i dalje pogoduje organizatoru iz Zagreba - govori jedan pulski ugostitelj.

I.B.