Puljak: Povijesnu jezgru Splita treba zaštititi

Povijesna jezgra Splita jedan je od najvažnijih identiteta grada i treba je zaštititi pod svaku cijenu, u njoj treba postići balans između turizma i života građana i ne smije se pretvoriti u monokulturu kao što sada imamo brzu hranu i disko na otvorenom, poručio je gradonačelnik Ivica Puljak.

Gradonačelnik je u nedjelju sazvao konferenciju za novinare u Marmontovoj ulici na temu uloge Grada i Ministarstva kulture u zaštiti stare gradske jezgre te ustvrdio kako takvo stanje u gradu ne može spriječiti Grad nego konzervatori i konzervatorska inspekcija te je pozvao ministricu kulture i glavnog konzervatorskog inspektora da počnu raditi svoj posao, koji je definiran u zakonu, a ako to ne žele  – neka te ingerencije prepuste gradskoj vlasti.

- Grad je u samo nekoliko mjeseci riješio sve konkretno na istočnoj obali i u Hrvojevoj ulici,  jer je tamo imao ingerencije, dok u ovom slučaju problem treba riješiti Ministarstvo kulture i medija, te konzervatori - istaknuo je Puljak.

- S ovog mjesta pozivam ministricu Koržinek i glavnog konzervatorskog inspektora Koržineka da počnu raditi svoj posao koji je definiran u zakonu, a ako to ne žele  – neka te ingerencije prepuste nama i mi ćemo te stvari urediti odmah. Ako konzervatori ne žele popustiti pred nekim drugim interesima za staru gradsku jezgru neka te ingerencije odmah sada prepuste nama - izjavio je gradonačelnik.

Dodao je da je Grad u završnoj fazi donošenja plana o upravljanju starom gradskom jezgrom kojim će se definirati okviri i načini kojim bi se ona trebala štititi.

Zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević rekao je da legislativa postoji, odnosno članci zakona koji su stvoreni da bi spriječili takve procese u staroj gradskoj jezgri, ali, kaže, “ono što ne postoji je volja da se problem riješi”.

Nastavio je da nema mjesta za različita tumačenja jer je zakon jasan i svih poziva da pročitaju članak 65. Zakona o zaštiti očuvanja kulturnih dobara koji jasno kaže da se ništa u povijesnoj jezgri ne može prenamijeniti što se tiče djelatnosti bez njihovog odobrenja.

- Ovdje lijevo od nas imamo noćni klub koji radi već tri godine i koji nema odobrenje konzervatora za tu djelatnost. Stotinjak metara iza nas traju radovi prenamjene još jednog poslovnog prostora koji je do sada bio trgovina tekstilom, a polako se naziru obrisi da bi trebao biti novi noćni klub. Pozivam konzervatore i konzervatorsku inspekciju da se javno očituju jesu li dali odobrenje za još jednu prenamjenu, a ako nisu, kada misle postupiti u skladu sa svojim ovlastima - rekao je Ivošević.

Osvrnuo se i na prozivanje da Grad još nije donio komunalni red rekavši kako se on donosi na temelju Zakona o komunalnom gospodarstvu i uređuje naselje, fasade, ulice i ostalo, a ne definira djelatnost u poslovnim prostorima. Smatra da će nakon što donesu Odluku o komunalnom redu neke probleme sitnijeg tipa riješiti, a kada donesu Odluku o javnom redu i miru, bit će ispomoć policiji u uvođenju javnog reda i mira.

Ivošević je rekao i da će vrlo rado preuzeti posao konzervatora i njihove inspekcije onoga trenutka kada promijene članak 65. i kažu da je umjesto odobrenja konzervatora u Splitu za prenamjenu djelatnosti u staroj gradskoj jezgri potrebno odobrenje grada Splita jer oni se jedva čekaju “uhvatiti” posla.

- Zakon trenutno kaže da Koržinek u Zagrebu i Bužančić u Splitu jednostavno moraju početi raditi svoj posao, a do tada mi samo možemo stajati, gledati i plakati nad onim što se događa u našoj staroj gradskoj jezgri - ustvrdio je Ivošević.

Na pitanja novinara Puljak je rekao da u Gradu postoji dosta poslovnih prostora koji su prenamijenjeni iako za to nisu imali odobrenje, te da to mogu ako žele regulirati konzervatori, prenosi N1.

Hina