Pula uključuje svoju omladinu u procese donošenja odluka i razvoj lokalne zajednice

PULA - U Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula predstavljen je projekt Mladi u (lokalnom) programu Grada Pula-Pola i najavljene su njegove prve aktivnosti.

Projekt, za koji su Gradu Puli i partnerima odobrena bespovratna sredstva u okviru Poziva na podnošenje prijedloga za 2022., program Erasmus + - Ključna aktivnost 154 za područje mladih, najavile su pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Grada Pule Ivana Sokolov, upraviteljica Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva – Fondazione per la promozione del partenariato e dello sviluppo della società civile Helga Možé, voditeljica razvoja i programa rada s mladima Volonterskog centra Istra Aleksandra Lera i predsjednica Udruge ZUM Katharina Mikulić.

- Naša želja je projektom doprinijeti većem uključivanju mladih u procese donošenja odluka i razvoj lokalne zajednice. Mladi će sudjelovati u izradi Lokalnog programa za mlade Grada Pule za razdoblje od 2024. do 2027. godine. Predvidjeli smo ukupno 19 aktivnosti – događaja za mlade, sistematiziranih u okviru 9 setova aktivnosti u koje očekujemo uključivanje oko 120 sudionika, mladih i predstavnika donositelja odluka - rekla je Sokolov.

Projekt se u razdoblju od 1. siječnja 2023. do 31. prosinca 2023. provodi u partnerstvu s Volonterskim centrom Istra, Udrugom ZUM, Zakladom za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva te Školom za odgoj i obrazovanje-Pula. Kroz provedbu pruža se podrška izradi Lokalnog programa za mlade Grada Pule  za razdoblje od 2024. do 2027. godine na način da usporedno informiraju i osnažuju različite ciljane skupine - mladi i predstavnici donositelja odluka, za kvalitetno i suradničko sudjelovanje u procesu kreiranja javnih politika za mlade na lokalnoj razini.

- Jako se veselimo ovom projektu jer će on biti velika prilika za participativnu izradu ovog važnog dokumenta za mlade grada Pule. Slične procese smo radili u Medulinu i Poreču i pokazali su se jako uspješnim. No, zapravo najveći posao kreće po završetku projekta, kada Lokalni program za mlade Grada Pule bude izrađen i kada će ga trebati provesti - poručila je Helga Možé.

- Aktivnosti projekta osmišljene su na način da omogućuju i potiču što veći stupanj uključenosti mladih u cjelokupnom procesu izrade lokalnog programa za mlade: od samog sudjelovanja u procesu participativnog akcijskog istraživanja tijekom kojih će se mapirati ključne potrebe i interesi mladih, pripreme za kvalitetno uključivanje i sudjelovanje u aktivnostima dijaloga mladih i donositelja odluka, provedbe navedenih dijaloga u  područjima od interesa za unapređenje kvalitete života mladih, kao i u aktivnostima daljnje promocije važnosti i uloge lokalnog programa za mlade - naglasila je Aleksandra Lera.

Uz redovite partnerske sastanke usmjerene praćenju i ostvarivanju rezultata provedbe aktivnosti projekta te informiranju šire javnosti, provest će se ukupno 19 aktivnosti – događaja za mlade u dobi od 13 do 30 godina, sistematiziranih u okviru 9 setova aktivnosti, pri čemu su aktivnosti usmjerene: osnaživanju mladih za participativno osmišljavanje i provedbu akcijskog istraživanja potreba mladih, kreiranju youth-friendly kampanje i brošure namijenjene informiranju mladih o važnosti i ulozi te područjima djelovanja strateškog dokumenta, osnaživanju mladih i predstavnika donositelja odluka za sudjelovanje u aktivnostima dijaloga u okviru kojih se definiraju ciljevi, mjere i aktivnosti iz ključnih područja važnih za aktivno sudjelovanje mladih u društvu, kao i osnaživanju mladih koji se suočavaju s preprekama sudjelovanju, s naglaskom na mlade s intelektualnim teškoćama.

- Kroz projektne aktivnosti omogućit će se razmjena informacija i ideja između mladih i ključnih dionika, odnosno predstavnika donositelja odluka - predstavnika lokalne samouprave, organizacija civilnog društva, ustanova te poslovnih subjekata, su-kreiranje sadržaja, aktivnosti i usluga usmjerenim mladima, pri čemu se očekuje kako će upravo stvaranje prostora neposredne komunikacije doprinijeti jačanju međusobnog povjerenja mladih i donositelja odluka - kazala je predsjednica Udruge ZUM Katharina Mikulić.

Nakon konferencije za medije u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula održana je prva aktivnost pod nazivom “Participativno akcijsko istraživanje potreba mladih: izrada okvira'' koju provodi Volonterski centar Istra.

Projekt Mladi u (lokalnom) programu Grada Pula-Pola provodi se u razdoblju od 1. siječnja 2023. do 31. prosinca 2023., uz financijsku podršku Europske unije u iznosu od bespovratnih 31.300,00 eura, stoji na stranicama Grada Pule.

I.G.