Pula u 2022. godini ostvarila 40 posto više dolazaka i 30 posto više noćenja nego u 2021.

PULA - U Puli je u 2022. godini ostvareno oko 427 tisuća dolazaka i oko 2,1 milijun noćenja što je u usporedbi s 2021. godinom 40 posto više dolazaka i 30 posto više noćenja.

U usporedbi s 2019. godinom radi se o osam posto manje dolazaka i šest posto manje noćenja. Najviše noćenja, nešto više od 640 tisuća, tradicionalno su ostvarili gosti iz Njemačke što je za deset posto više nego 2021. godine, ali i 30 posto više nego 2019. godine. Njemačko se tržište u pandemiji okrenulo bližim destinacijama i čini četvrtinu svih ostvarenih noćenja u Puli.

Gosti iz Italije počeli su se vraćati i ostvarili su oko 156 tisuća noćenja što je 117 posto više nego 2021. godine kada su bili tek na šestom mjestu. Treći po noćenjima su domaći gosti s oko 149 tisuća noćenja i povećanjem od 12 posto naspram 2021. godine, a u odnosu na 2019. godinu to je povećanje je deset posto.

To pokazuje da se i domaće tržište u pandemiji okrenulo hrvatskom turizmu. Austrijski su se gosti, kao i njemački, okrenuli bližim destinacijama te su također su imali veći skok na 145 tisuća ostvarenih noćenja što je povećanje od 46 posto naspram 2021. godine i 24 posto naspram 2019. godine. Slijede slovenski gosti, poljski te britanski koji također bilježe povećanja u broju noćenja.

Pogledaju li se rezultati po kapacitetima, svi imaju povećanje naspram prethodne godine osim nekomercijalnog smještaja, a u usporedbi s 2019. godinom povećanje imaju kampovi za tri posto i plovni objekti za 18 posto.

Za božićne i novogodišnje blagdane (od 23. prosinca do 1. siječnja) u Puli je ostvareno oko 5400 noćenja što je za 15 posto više nego prethodne godine, a najbrojniji su bili domaći gosti, zatim gosti iz Slovenije, Srbije, Italije i Njemačke. Uzme li se u obzir da su vremenske prilike bile izrazito nepovoljne, možemo biti zadovoljni s ostvarenim budući da gosti često biraju destinacije u zadnji čas prateći vremenske prognoze. Najviše noćenja ostvareno je u objektima u domaćinstvu, zatim u hotelima, pa apartmanima pravnih osoba  i najmanje noćenja u nekomercijalnom smještaju.

Gledajući cijelu godinu unatrag, koja je još uvijek bila pod utjecajem trendova nastalim zbog pandemije, ratom u Ukrajini, ali i konstantnom „borbom“ za pronalaskom radne snage, usluga i poremećaja tržišta kod nabavke raznih proizvoda, može se zaključiti da je odrađena još jedna uspješna sezona.

Tu svakako treba čestitati svima koji su na bilo koji način uključeni u turizam i koji su doprinijeli da gosti ostvare svoj godišnji odmor na najbolji način, ali i svim građanima zbog strpljivosti u pojedinim situacijama u najvećoj sezoni.

I.G.