Pula se okreće moru

PULA – Grad Pula i pulska ACI marina od danas su se obvezali surađivati u uređenju pulske rive. Naime, najveći grad u Istri i marina u samom središtu grada, potpisali su memorandum, a cilj je da se Pula u cijelosti okrene moru.

Da se Pula želi okrenuti moru o tome se govori već godinama, no čini se kako je danas učinjen prvi korak k tome.

Gradonačelnik Pule, Filip Zoričić rekao je kako je danas potpisano pismo namjere s ACI marinom.

– ACI, Lučka uprava i grad Pula uredit će ovaj zajednički prostor, tako da i simbolično Pula bude grad na moru, najljepši zaljev. ACI će dobiti dodatnu dimenziju sa svojim načinom rada, a pulska će riva postati mjesto susreta. Rekonstruirat ćemo sve što treba, a Lučka je uprava već dosta toga učinila. Tijekom ljeta ćemo raditi na dokumentaciji i vrlo brzo ćemo krenuti s radovima – rekao je gradonačelnik za HRT.

Kako kaže, stanje rive je takvo da gornji dio nije dobar i to će postati pješačka zona. Zadržat će se tračnice i to će postati biciklistička zona što će značiti još jednu dodanu vrijednost gradu.

Na pitanje što s prometom u ovom dijelu grada, gradonačelnik je rekao kako će se napraviti analiza i uskoro će se donijeti rješenje.

Ivan Herak, član Uprave ACI-ja rekao je kako je zacrtano u novoj strategiji ACI-ja izmijeniti strukturu prihoda i u tom kontekstu otvaranje nekoliko butik hotela diljem Jadrana gdje ACI ima svoje marine se nameće kao prioritet.

– U Puli namjeravamo izgraditi butik hotel u okviru postojećih gabarita. Smatram da Pula i Puležani zaslužuju vratiti se na pulsku rivu – istaknuo je.

Na pitanje koliko će ACI uložiti, Herak je rekao kako se još točan iznos ne zna. Sukladno površini konzolata pojedinih sudionika u izgradnji će biti i participacija u projektu.

Z.G.