Pula kreće u projekt solarizacije javnih zgrada

PULA – Najveći istarski grad okreće se “zelenoj proizvodnji” energije. Jučer je u gradskoj upravi održan sastanak na temu solarizacije krovova javnih zgrada na području grada.

Iako još nije formaliziran dogovor, u projektu će zajednički sudjelovati Grad Pula i Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), koja će gradu pružiti tehničku podršku za pripremu dokumentacije.

Time će Grad Pula dobiti detaljnu razradu podataka za solarizaciju krovova, kao i uvid u ukupni potencijal javnih građevina za ugradnju fotonaponskih panela na krovove te primjenu solarne energije s ciljem stvaranja bitnih ušteda na računima za struju i smanjenju emisije stakleničkih plinova, stoji u priopćenju.

Solarizacija krovova dio je projekta PVMAX financiranog iz sredstava tehničke pomoći programa European Local Energy Assistance (ELENA) kojim upravlja Europska investicijska banka (EIB), a operativno će ga provoditi REGEA. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1,98 milijuna eura, namijenjenih za pripremu tehničke dokumentacije.

J.K.