Pula kreće obnavljati zapuštene vojne objekte na području grada

PULA – Grad Pula pokrenuo je projekt Urbane obnove Pule kako bi potaknuo razvoj grada kroz obnovu zapuštenih lokacija i iskorištavanje velikog potencijala koji je danas zaključan u bivšim vojnim područjima Pule.

Cilj projekta je potaknuti novo promišljanje potencijala i ograničenja urbane obnove te pokazati kako ona ima svoju snažnu gospodarsku, okolišnu i ljudsku dimenziju. Istodobno, cilj je ponuditi rješenja u odnosu na institucionalna i implementacijska rješenja urbane obnove u Republici Hrvatskoj, stoji u pojašnjenju pulske gradske uprave.

Projekt je uključio sveobuhvatnu analizu Pule: provedene su detaljne prostorne analize, analize gradskog konteksta, ekonomskih aktivnosti i perspektive. Izdvojeno je više od 20 lokacija i zgrada s potencijalom za urbanu obnovu, od čega su odabrana tri vrlo različita područja – Muzil, Hidrobaza i Mornarička bolnica – za koja se trenutno izrađuju razvojni koncepti i studije pred-izvodljivosti.

Projekt je financiran bespovratnim sredstvima Europske banke za obnovu i razvoj kroz Create Fund. Izrađivač studija koje su rezultat ovog projekta je međunarodni tim stručnjaka koji se sastoji od Urbanex-a, KPMG-a i KCAP-a.

J.K.