Pula i Dubrovnik na popisu europskih gradova koje treba posjetiti u jesen

U svom ovogodišnjem izvještaju o najboljim jesenskim odredištima u 2023. godini, stranica Discover cars, objavila je popis 15 gradova koje valja posjetiti, a među njima našla se i Pula.

Ta je stranica jedna od najpouzdanijih svjetskih platformi za iznajmljivanje automobila, ali i jedna od najpopularnijih globalnih turističkih stranica. Ovaj popis rade godinama prema vlastitim kriterijima kao što su najbliži aerodrom, prosječna cijena leta (s londonskog Heathrowa), prosječna cijena jednotjednog boravka u hotelu, prosječna cijena najma automobila (na tjedan dana), broj 'jeftinih' (pristupačnih) restorana, broj 'budget' hotela, prosječna količina oborina u milimetrima (rujan, listopad, studeni), prosječna temperatura (rujan, listopad, studeni), prosječna dnevna svjetlost u satima (rujan, listopad, studeni)...

I prema tim kriterijima proučili su poznata europska turistička središta i odabrali 15 najboljih. Pula je na jedanaestom mjestu. Na prvom mjestu je Barcelona, a po broju bodova ispred Pule su još Lisabon, Berlin, Budimpešta, Gdansk, Amsterdam, Kopenhagen, Bilbao, Bordeaux i Bruges. Manje bodova od Pule prikupili su još Firenca, Edinburgh, Dubrovnik i Lugano, prenosi Istra24.

Za Pulu kažu da je grad poznat po svojim plažama, luci i povijesnoj rimskoj arhitekturi kao što je pulska Arena, amfiteatar sličan Koloseumu u Rimu.

- Unatoč prosječnim temperaturama od oko 16 Celzijevih stupnjeva, Pula je jedno od najkišovitijih mjesta od svih ispitanih gradova - s prosječno 134 mm padalina po jesenskom mjesecu. Posjetitelji Pule tijekom svog boravka mogu iskusiti nevjerojatne atrakcije kao što je Augustov hram - kažu u opisu.

A.B.