Pula dobiva 20 km nove vodoopskrbne mreže, 40 km kanalizacijske mreže i novi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda

Imat ćemo čišće more i bolje uvjete za razvoj turizma i kvalitetniji život naših građana, kaže Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda.

Pula dobiva 20 km nove i obnovljene vodoopskrbne mreže, 40 km kanalizacijske mreže i novi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV), javljaju Hrvatske vode.

Projekt Aglomeracije Pula sjever, čiji su ukupni procijenjeni prihvatljivi troškovi nešto manji od 45,5 milijuna eura ušao je u program sufinanciranja iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026. (NPOO).

Državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR) Mario Šiljeg i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković uručili su Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava direktoru tvrtke Pragrande Kristijanu Benčiću te Ugovor o sufinanciranju direktoru tvrtke Vodovod Pula Edi Krajcaru.

- Bez sredstava Europske unije bilo bi nemoguće dostići standarde za koje smo se ponajprije obvezali s jedne, a s druge strane koje želimo omogućiti našim sugrađanima. Doprinos ovog projekta u Puli jest da ćemo imati skoro 20 km nove i obnovljene vodoopskrbne mreže, da će time šest tisuća stanovnika imati poboljšani pristup kvalitetnoj vodi za piće, izgradit će se uređaj za pročišćavanje otpadnih voda kapaciteta 42 tisuće ES i 40 km kanalizacijske mreže na koji će se moći spojiti 27 tisuća stanovnika - rekao je Šiljeg.

Đuroković je istaknuo kako je uistinu riječ o velikoj potpori Puli, naglasivši da je 33 milijuna eura bespovratnih sredstava iz EU-a, a po devet posto dodatno sufinanciraju MINGOR, Hrvatske vode i isporučitelj vodnih usluga i jedinice lokalne samouprave.

- Sada imamo uređaj na 14 tisuća ES s mehaničkim predtretmanom koji ni u kojem slučaju ne zadovoljava uvjete za ispuštanje otpadnih voda u more. Ako sagledamo kako je novi uređaj koji će se graditi 42 tisuće ES te da je u planu gradnja novog od 140 tisuća ES, 10 puta dižemo kapacitet pročišćavanja otpadnih voda i to na odgovarajući način. Imat ćemo čišće more i bolje uvjete za razvoj turizma i kvalitetniji život naših građana - izjavio je.

Projekt je od iznimne važnosti za Puli i Vodnjan te općinu Fažana. Obuhvat projekta će se odvijati na području naselja Štinjan (Pula), Valbandon i Fažana (općina Fažana), Galižana, Peroj, Barbariga i Vodnjan (Vodnjan).

A.B.