Prvo solarno selo cilja na potpunu energetsku samodostatnost

SVIJET - Albansko selo prihvatilo je solarnu energiju te postalo prva albanska građanska energetska zajednica, a konačni im je cilj potpuna energetska samodostatnost.

Kute je selo u južnoj Albaniji čiji su stanovnici prvi puta dospjeli na međunarodne naslovnice 2010-ih. Tada su se udružili s grupama za zaštitu okoliša kako bi zaustavili izgradnju brane na rijeci Vjosa.

Naime, mnogi poljoprivrednici u Kuteu oslanjaju se na tu rijeku za održavanje svojih usjeva i napajanje životinja, ali i za ribarstvo, prenosi The Parliament.

Kako bi dokazalo da su manje destruktivne alternative za proizvodnju energije doista održiva opcija, mjesto je prihvatilo solarnu energiju i postalo prva albanska građanska energetska zajednica. Prije toga, stanovnici su po mraku ulicom hodali s bakljama.

Prije dvije godine nekoliko je javnih zgrada opremljeno velikim solarnim pločama. Paneli trenutno ne napajaju samo seosku uličnu rasvjetu, već i Dom zdravlja, Dom kulture, školu i upravnu zgradu.

Sljedeći je korak, kažu seljani i ekološke skupine koje ih podupiru u njihovim nastojanjima, transformirati Kute u potpuno samodostatnu energetsku zajednicu.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Udružili se i struju plaćaju tek za djelić tržišne cijene
Članstvo u energetskoj zajednici je dobrovoljno i svatko iz nje može izaći u bilo kojem trenutku. Naravno, što su zajednice veće, to su otpornije na volatilnost tržišta. Energetske zajednice građana u Hrvatskoj još nisu zaživjele zbog brojnih zakonskih prepreka. U Europi su one sve češća p…