PRVI RED DO ZVIJEZDA Večernji pogled s Velebita na zadarske otoke

Ekipa, među kojom se nalazi i naš suradnik Vlado Odribožić, pred kraj današnjeg napornog dana, dokopala se planinskog skloništa Šugarska Duliba, kod Lukovog Šugarja s kojeg puca nevjerojatan pogled na arhipelag zadarskog otočja.

– Nalazimo se kod skloništa Šugarska duliba, a pogled nam puca na Pag, Vir, Molat, Silba Dugi Otok, itd. Krenuli smo iz mjesta Brusane, trebalo nam je 5 sati pješačenja, malo smo bili spori jer se sklisko i strmo. Vrijeme je super, hladno oko -2 stupnja, ali po danu nam je bilo ugodno i bez vjetra. Sutra idemo do skloništa Ždrilo, a to je cca 3.5 h sata odavde, pa Baške Oštarije još toliko. Krećemo u zoru – kaže Vlado Odribožić koji će sa svojim suputnicima imati sreću provesti večer pod zvijezdama.

Foto: Vlado Odribožić

Naime “prvi red do zvijezda” upravo tako planinari tepaju obnovljenom planinarskom skloništu kojeg je osmislio arhitekt Ivan Juretić u suradnji s Hrvatskim planinarskim savezom. Kontejner, kojeg su uz pomoć helikoptera doveli na ovo mjesto 2017. godine, smješten na visini od 1212 metara. Kod ovog planinarskog skloništa poseban je njegov izgled, kao i činjenica kako je ono samo jedno u nizu genijalnih arhitektonskih rješenja koja je osmislio ovaj arhitekt.

Foto: Vlado Odribožić

Kako je to izgledalo pred sam zalazak sunca s vrha Velebita, planine koja se ljubi s morem, pogledajte na fotografijama.

– Kako je ovo mjesto prekrasno, tako je i sklonište vrlo praktično i uredno. Pa ovim putem bi željeli podržati planinare, ali i potaknuti druge da ih tako i čuvaju. Neka potraju – poručuje Vlado.

Foto: Vlado Odribožić

D.G.