Prvi put na Jadranu raste broj kreveta u hotelima, a pada u privatnom smještaju

Prvi put na Jadranu raste broj kreveta u hotelima, a pada u privatnom smještaju. Smještajna struktura i dalje je na strani privatnih iznajmljivača – oni čine čak 51 posto ukupnih domaćih kapaciteta, a hoteli su na 14,98 posto

Pandemija je posljednje dvije godine prilično nagrizla turistički sektor, no službena turistička statistika daje nam za vjerovati kako se u njoj izrodilo i nešto dobro što bi u narednim godinama trebalo pokušati iskoristiti.

Riječ je o statistici smještajnih kapaciteta koja, valjda prvi put u povijesti, bilježi obrnute trendove. Odnosno, dogodila se gotovo nezamisliva situacija – da bilježimo povećanje kreveta u hotelskom smještaju, a da broj kreveta u onom komercijalnom privatnom istovremeno pada.

Pritom treba naglasiti kako je riječ o sitnim pomacima, ali ipak neobičnima za jednu zemlju u kojoj je privatni smještaj do pojave pandemije godišnje rastao po stopi od desetak posto.

Prema podacima koje je Jutarnji list dobio od Hrvatske turističke zajednice, u odnosu na srpanj 2019. godine, broj ležajeva u hotelskim kapacitetima porastao je za 1,7, a onaj kod domaćina pao za 1,4 posto, prenosi Tportal.

Tako danas, u odnosu na pretpandemijsko razdoblje, u hotelima imamo sve skupa 179.454 kreveta odnosno njih gotovo tri tisuće više dok je broj komercijalnih kreveta u domaćinstvu trenutno na 611.525, odnosno imamo ih gotovo sedam tisuća manje te 1204 objekta manje nego početkom srpnja 2019. godine.

Iz podataka je vidljivo kako je smještajna struktura i dalje na strani privatnih iznajmljivača – oni, naime, čine čak 51 posto ukupnih domaćih kapaciteta dok su hoteli na tek 14.98 posto, no situacija bi bila još gora kad bismo privatnim krevetima pridodali i njih 607 tisuća u nekomercijalnom smještaju (dakle, ležajevi u vikendicama) nakon čega bi udio hotelskih kreveta spao na sramotnih desetak posto.

Sad je trenutak da se pametnim mjerama pokuša utjecati na povećanje udjela hotelskih kapaciteta te smanjenje onih u privatnom smještaju što ovih dana najavljuje i ministrica turizma Nikolina Brnjac.

Z.G.