Prvi džepni kalkulator u Europi nastao je u malom mjestu na sjeveru Istre

Prvi džepni kalkulator u Europi nastao je u Hrvatskoj, na sjeveru Istre, u malim Bujama. Te davne 1971. izradila ga je tvrtka Digitron, pa smo desetljećima kalkulatore nazivali digitronima. Više od pola stoljeća od tog slavnog događaja, u Bujama je priređena multimedijska izložba digitrona.

DB 800 - kalkulator proizveden u Bujama - glavna je zvijezda stalnog postava multimedijske izložbe otvorene u bujskoj galeriji Orsola. Baš kao što priliči prvom europskom džepnom kalkulatoru.

- Zbilja ga se može stavit u džep. On je napravljen na bazi američkih čipova, što je za ono vrijeme u Jugoslaviji bilo malo čudno, otkud ta tehnologija - rekao je za Dnevnik Tomislav Talan, voditelj projekta, udruga Retro Info.

Amerikanci i Japanci samo su nekoliko mjeseci prije Digitrona iz Buja izradili džepne kalkulatore. Cijena im je bila enormno visoka, kao i ona bujskoga DB 800.

- To je jedna priča kako je jedan gospodin radio u nekom dizajnerskom birou i onda su oni na radničkom savjetu odlučivali hoće li oni 72. godine potrošiti novac tako da kupe DB 800 ili da kupe službenog fiću - dodaje Talan.

Zahtjevan put koji je prevalio kalkulator - od nečeg glomaznog i skupog do onoga što danas sadržava svaki mobitel - na izložbi se može istražiti kroz proširenu stvarnost. (u slici se vidi kako to funkcionira) Udruga za očuvanje informatičke baštine prikupila je najvažnije svjetske uzorke - počevši od antičkih do onih prvih mehaničkih, vrlo nepreciznih.

- I tek u 19. stoljeću se počelo nešto dešavat da kad nešto upišeš u njih da oni izbace brojku, da je relevantan, blizu, al ne baš sasvim točan - kaže Ivan Prlić, Kreativna produkcija "Brojka".

Kreatori postava nadaju se dobivanju većeg prostora kako bi mogli prikazati više priča o pojavi upravo "bujskoga digitrona".

- I značenje digitrona za Buje i na neki način multikulturalnost koja je nastala zbog toga što su ljudi iz raznih krajeva dolazili ovdje raditi, što je neki opis Istre oduvijek bio i nadam se da će uvijek biti - ističe Kristijan Kaurić, Kreativna produkcija "Brojka".

Danas tvrtka Digitron radi u puno manjem opsegu. Proizvodi, među ostalim, vage i fiskalne blagajne. No njezin je naziv ostao eponim za kalkulatore, osobito među starijim generacijama.

A.B.