Prve snimke meteo radara kod Zadra: Dalmacija više nije crna rupa Europe

Državni hidrometeorološki zavod u javnost jepustio snimke iz Meteorološkog radarskog centra u Debeljaku, čijom je instalacijom po prvi puta u povijesti hrvatski dio Jadranske obale pokriven radarskim mjerenjima.

Iz udruge Crometeo ističu kako je time dosanjan jedan od najvećih snova meteorologa. Naime, do današnjeg dana Dalmacija je bila jedina regija u EU koja nije pokrivena meteorološkim radarima, zbog čega su je stručnjaci proglasili “crnom rupom Europe”.

Radar u Debeljaku instaliran je u travnju u sklopu projekta modernizacije meteorološke motriteljske mreže u Hrvatskoj, METMONIC, čija je vrijednost vrtoglavih 343,9 milijuna kuna, od čega 85 posto sufinancira Europska unija, piše 057.info.

Iz DHMZ-a navode kako je riječ o suvremenom meteorološkom radaru – WRM200 C-band dvojno polarizirani Doppler radar proizvođača Vaisala OYJ. Domet radara je 240 km, a mjerenja se izvršavaju svakih 5 minuta.

– Osim za procjenu intenziteta oborine i naoblake Doppler radari mjere brzinu i divergenciju visinskog vjetra koja pomaže pri boljoj procjeni vremenske situacije ili opasnosti konvektivnog procesa. Novo instalirani radar ima dvojno polariziranu zraku što kroz naknadnu digitalnu obradu i procesiranje omogućuje i prepoznavanje te prikaz vrste oborine, čak i distinkciju između meteoroloških i ne meteoroloških odjeka, stručno je objašnjenje iz DHMZ-a o radu radaru zbog kojeg olujna nevremena više ne bi trebala predstavljati iznenađenje.

D.G.