Prve otiske stopala dinosaura na Brijunima otkrio je sin tadašnjeg šumara i upravitelja otoka

Prije više od stotinu milijuna godina hrvatskom obalom hodali su dinosauri što dokazuje trenutnih 17 nalazišta u Hrvatskoj.

Da ste prije stotinjak milijuna godina hodali hrvatskom obalom, prizor nimalo ne bi sličio današnjem - ni more ne bi bilo Jadransko, ni životinje oko vas ne bi bile sisavci, nebom ne bi letjele ptice, a u moru ne bi plivale samo ribe. Stajali biste na plažama nekadašnjeg oceana Tetis, a oko vas bi bio svijet kojim su vladali gmazovi.

Prve otiske stopala dinosaura na Brijunima početkom 20. stoljeća otkrio je sin tadašnjeg šumara i upravitelja otoka Alojza Čufara, no, službeno ih je identificirao i opisao austrijski industrijalac, ali i strastveni paleontolog Adolf Bahofen-Echt 1924. godine, piše HRT.

NP Brijuni

Na Velom Brijunu otkriveno je 200 otisaka stopa dinosaura na četiri lokaliteta. Ondje su pronađeni karakteristični troprsti tragovi koji pripadaju dinosaurima mesožderima.

@hrvatska_radiotelevizija

Jeste li znali da su prije više od stotinu milijuna godina hrvatskom obalom hodali dinosauri? 🦖 #fyp #hrvatskaradiotelevizija #hrvatska #dinosaur

♬ original sound - HRT - HRT

Kamenolomom Kirmenjak prije gotovo 150 milijuna godina, na samom kraju jure, prolazila su krda velikih sauropoda, četveronožnih dinosaura biljoždera, a turistički autokamp Solaris u Poreču jedno je od najbogatijih i najdragocjenijih nalazišta u nas: pokriven je otiscima sauropoda i teropoda koji pripadaju srednjoj kredi.

Foto: Kamen.hr

Bale, točnije zaljev Kolone zasad je jedino nalazište kostiju dinosaura na Mediteranu i jedino nalazište pod morem. Sav dosad pronađeni materijal star je oko 130 milijuna godina.

U Hrvatskoj danas postoji sedamnaest nalazišta dinosaura i taj broj nije konačan. Sasvim sigurno će se povećavati kako istraživanja budu napredovala.

A.B.