Provedena obuka nastavnika pomorske škole na simulatoru najnovije generacije

BAKAR – Pomorska škola Bakar provela je obuku nastavnika za rad s računalnim simulatorom najnovije generacije Transas (Wartsila TGS 5000) koji, između ostalog, obuhvaća komunikacije u univerzalnom pomorskom sustavu za pogibelj i sigurnost na moru (GMDSS), glasovnu komunikaciju na VHF, MF/HF i satelitskim sustavima te tekstualnu i podatkovnu komunikaciju na DSC, Telex i drugim sustavima.

– Simulator omogućava osposobljavanje i certifikaciju časnika, zapovjednika i peljara na svim vrstama brodova. Edukacija učenika na tom simulatoru podrazumijeva njihov samostalan rad i rad pod vodstvom nastavnika instruktora s raznom komunikacijskom opremom. Program sadrži sve relevantne i povezane publikacije IMO-a i ITU-a te omogućuje upoznavanje učenika, kako s procedurama u GMDSS komunikaciji, tako i sam rad s radioopremom, podešavanje i odabir parametara komunikacije i drugim brojnim funkcijama. Simulator se sastoji od osam učeničkih radnih stanica i nastavničke instruktorske stanice koja zadaje vježbe i nadzire njihovo odvijanje. Stanica instruktora ujedno služi i kao obalna radijska postaja – pojašnjava ravnatelj za Novi List.

Ujedno ističe potrebu ulaganja u najsuvremeniju opremu za učenje pomorskih vještina kako bi učenici stekli potrebne kompetencije neophodne za konkurentnost na današnjem tržištu rada te zaključuje da je kvalitetan nastavnički kadar garancija uspješnog poučavanja i pripreme učenika za zahtjevno i atraktivno pomorsko zanimanje.

I.B.