Protupožarne snage Hrvatske vojske – Znate li da je Hrvatska zračna vatrogasna sila?

Za protupožarnu zaštitu Republike Hrvatske iz sve tri grane Hrvatske vojske (Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Hrvatske kopnene vojske i Hrvatske ratne mornarice) ustrojene su Protupožarne namjenski organizirane snage Oružanih snaga – PP NOS OS RH. No osim vatrogasnih snaga na terenu (profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasnih postrojbi), znate li da su zračne protupožarne snage Hrvatske vojske među najjačima u svijetu?

Tako je i ove godine Hrvatska vojska u protupožarnoj sezoni sudjelovala sa zračnim protupožarnim snagama s ukupno 12 protupožarnih aviona (šest Canadaira CL-415 i šest Airtractora AT-802), te s još dva helikoptera Mi-8 MTV1 za gašenje požara i prijevoz vatrogasaca i opreme do požarišta. Za potrebe protupožarnih izviđanja na raspolaganju je i avion Pilatus PC-9M.

Foto: Darko Maretić
Foto: Arhiva MORH / Ilustracija
Foto: MORH/T. Brandt

Grčka, primjerice, kao dosta veća država od Hrvatske, s jednakim ili čak i većim rizikom od požara, ima osam kanadera. Višestruko veća Francuska ima ih ukupno 12, a Španjolska samo tri!

Kopnene snage Hrvatske vojske u gašenju požara sudjeluju s 200 pripadnika u spremnosti za brzu intervenciju djelovanja u roku od sat vremena od dojave do izlaska na teren, a bit će razmještene u vojarnama u Kninu, Sinju, Benkovcu, Divuljama i Pločama.

Foto: HRM
Foto: MORH/HRM//M. Čobanović
Foto: HRM

Mornaričke snage sudjeluju s jednim desantnim brodom minopolagačem (DBM) za prijevoz opreme i ljudi na otoke s velikim rezervoarom za vodu, te s jednim desantnim jurišnim brodom (DJB) za traganje i spašavanje i dvije gumene brodice (GB)  Leader 599.

Foto: Darko Maretić

Značajnu ulogu imaju i besposadni zrakoplovni sustavom “Orbiter 3” iz sastava Obavještajne pukovnije, koji se koriste za rano otkrivanje požara i omogućuju prijenos podataka u realnom vremenu u Situacijsko operativno središte u Divuljama.

D.G.