PROTIV PREDRASUDA Prva ženska posada koja je krenula u lov na tune

Nejednakost spolova posebno je izražena u pomorskoj industriji. Žene čine svega 2 posto populacije u pomorskoj industriji na svjetskoj razini, a u pokušaju da se izbore za “svoje mjesto pod suncem” često su diskriminirane i seksualno uznemiravane. Kako bi se stalo takvoj višestoljetnoj praksi, diljem svijeta pokreću se inicijative i projekti čiji je cilj povećati zastupljenost žena u pomorstvu.

Jedna takva incijativa stigla je na naslovnice pacifičkih medija kada je skupina od osam žena s Fidžija krenula na pučinu kao prva puna ženska posada na brodu s parangalom za tunu, Seaka II.

Inicijativa je omogućena kroz partnerstvo između državne ribarske tvrtke SeaQuest Fiji i Agencije za ribarstvo Foruma pacifičkih otoka (FFA). Prema FFA-i, ovo prvo putovanje sa isključivo ženskom posadom predstavlja korak naprijed prema ravnoteži spolova u industriji pacifičke tune. Ovo je inače veliki korak i za državu poput Fidžija, koja slovi kao izrazito patrijahalno društvo. S druge strane, više od polovice stanovništva ove otočne države, jednog od najrazvijenijih gospodarstava južnog Pacifika, živi u blizini obalnih gradova. Oni se jako oslanjaju na obalno ribarstvo za preživljavanje, a sektor ribarstva je glavni izvor zaposlenja za muškarce i žene s Fidžija.

– Vidjeti žensku posadu kako utovaruje mamac za led i zalihe te vidjeti žensku prvu časnicu, inženjerku i šeficu, označava stvarni napredak u našem zajedničkom cilju povećanja zapošljavanja žena u sektoru ulova tune – istaknula je dr. Manu Tupou Roosen, državljanka Tonge i prva žena na čelu FFA.

Nije ona jedina žena na čelu jedne tako važne industrije za južni Pacifik kao što je ribarstvo. Tu je i dr. Sangaa Clark, upraviteljica i koordinatorica Nauru sporazuma (PNA), organizacije koja okuplja zemlje Mikronezije, a kroz koju se kontrolira najveći svjetski ribolov tune plivaricama u regiji južnog Pacifika.

K.B.