PROSVJEDNA AKCIJA “4 DO 12” Ugostitelji Dalmacije gase objekte na sat vremena

U sklopu akcije “4 do 12” ugostitelji Dalmacije će danas od 11.56 sati, na jedan sat prestati posluživati goste. Mjerodavne tako žele upozoriti na teško stanje u kojemu su se našli zbog epidemije koronavirusne bolesti. No u problemima su i druge djelatnosti.

Ugostitelji traže porezno rasterećenje s razinom oporezivanja koja je realna i otvara put oporavku. Od odgovornih institucija traže obustavu naplate PDV-a do 1. ožujka 2021. godine, trajnu preferencijalnu stopu na hranu – što po Zakonu o hrani uključuje jelo, kavu, pivo, sokove, vodu i vino – od 13% ili 10%, pristup kreditnim linijama HAMAG BICRO-a za likvidnost te HBOR-a za investicije.

U pozivu na akciju stoji da zatvaraju danas kako bi ostali otvoreni sutra. Akcija za cilj ima potaknuti djelovanje odgovornih institucija kako bi se očuvala radna mjesta u toj industriji važnoj za turistički sektor i spriječio kolaps gospodarstva, samo što se ovaj put sat pomiče za jednu minutu jer je za ugostitelje 5 do 12 već prošlo, stoji u priopćenju ogranizatora. Akciji će se pridružiti i ugostitelji iz Zadra, Šibenika, Dubrovnika i drugih gradova.

D.G.