Prosvjed radnika omiškog Galeba zbog gubitka koncesije nad kampom

OMIŠ - Radnici omiške Tvornice trikotaže Galeb prosvjedovali su pred gradskom upravom jer je njihova tvrtka nakon 22 godine izgubila koncesiju za kamp u Omišu. Smatraju da novi koncesionar, tvrtka iz Istre, ne zadovoljava sve uvjete natječaja. Iz Grada poručuju da su, među osam kandidata odabrali uvjerljivo najpovoljniju ponudu.

Krojačice i šivačice u prosvjedu zbog kampa. Radnice su zabrinute i za svoje minimalne plaće jer je vlasnik često zaradom od kampa pomagao tvornici trikotaže.

Foto: HTV Screenshot

Prosvjednici tvrde da tvrtka iz Istre ne zadovoljava sve uvjete natječaja.

- Mislimo da ne zadovoljavaju bonitet kroz godine koje su tražili i broja noćenja, tako da smo mi to sve na neki način složili u jedan dopis koji je išao Gradu i želimo da se to još jednom pogleda - rekao je Božidar Borovac, predsjednik Radničkog vijeća Galeba d.d.

Dvadeset i dvije godine Galeb upravlja jednim od rijetkih kampova u srednjoj Dalmaciji. Nije ugodno izgubiti koncesiju nad čak 60.000 metara četvornih profitabilnog kampa.

- Iz godine u godinu imate različite situacije koje se događaju i u jednoj i u drugoj djelatnosti i utječu značajno na profitabilnost i jedne i druge, tako je i kamp pomagao trikotaži i trikotaža kampu u godinama kad je bila kriza - istaknuo je Josip Aračić, direktor Galeba d.d.

Gradonačelnik Tomasović shvaća prosvjednike, no tvrdi kako mora štititi interese Grada. Istrani nude 711.000 eura godišnje naknada, a tvrtka Galeb dosta manje - 464.000 eura.

- Tako će se razmotrit ta žalba na prijedlog odabira najpovoljnijeg ponuditelja i vidjet ćemo jel ona ima ili nema osnove i nakon toga će ići na Gradsko vijeće odluka - rekao je Ivo Tomasović, gradonačelnik Omiša.

Prosvjednicima smeta što Grad nije pokazao socijalnu osjetljivost i unatoč lošijoj ponudi nije ostavio koncesiju Galebu koji je s 350 zaposlenika posljednji veliki poslodavac u Omišu. Odluku o novom koncesionaru kampa Gradsko bi vijeće trebalo donijeti idućeg tjedna, piše HRT.

I.G.