PROSVJED NA KAŠTIJUNU Usred sezone novi i jedini centar za gospodarenje otpadom ne radi

Vlast koja ga je postavila – nakon godinu dana ga je i smijenila. Fabija Giacomettija – direktora problematične pulske tvrtke za gospodarenje otpadom Kaštijun. Na hitnoj koordinaciji župana i gradonačelnika dogovoreno je da će svi gradovi i općine smanjiti količinu biorazgradivog otpada koji onamo dovoze.

Razmjerno količini – jedinice lokalne samouprave plaćat će troškove zbrinjavanja na drugoj lokaciji dok se ne popravi kvar. Uoči sastanka, pred ulazom u Centar – još jedan prosvjed.

Tridesetak prosvjednika s transparentima dočekalo je istarsku vlast ispred županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun uoči sastanka Uprave Kaštijuna s istarskim županom Borisom Miletićem i gradonačelnicima Istre, piše HRT.

Među prosvjednicima bio je i medulinski načelnik Ivan Kirac koji je izrazio ogorčenost i nezadovoljstvo što nije pozvan na sastanak, a kako je rekao “građani Medulina najviše osjećaju posljedice Kaštijuna”.

– Sramotno je da po već ne znam koji put ja kao načelnik Medulina i moji komunalni direktor nismo pozvani na ovako bitan sastanak na Kaštijunu. Mi smo kao najpogođenija općina, a s jednim od najbolje ustrojenih komunalnih poduzeća s planovima, reciklažnim dvorištem, uvedenim odvajanjem bio otpada – poručio je načelnik Kirac.

Istaknuo je kako je “očito da sve dosadašnje vlasti koje su postavile Kaštijun i sadašnje koje njime “upravljaju” te gradonačelnici sjeverne Istre znaju bolje od nas Medulinaca”.

– Tko želi može doći stajati sa mnom u smradu, jer u njemu ćemo ionako provesti još jedno ljeto – rekao je Kirac.

Predsjednica Zelene Istre Irena Burba, kao članica civilnog nadzora Kaštijuna, izjavila je kako su građani za cjeloviti sustav s kompostanama i sortirnicama.

– Trebat će nova postrojenja jer ćemo imati sve više turista. Građani oko Kaštijuna znaju najbolje kako im je i što ih muči – od respiratornih problema do smrada, naglasila je dok je pazinska gradonačelnica Suzana Jašić (Možemo!) rekla kako Grad Pazin treba Kaštijun jedan dan mjesečno.

– Pazin sa sedam susjednih općina ima 15 restorana, kao jedna ulica u Poreču ili Rovinju. Ispostavilo se da građani Pazina i Buzeta trebaju biti solidarni s turizmom i restoranima na obali, i to neće ići. Situacija je ozbiljna, mi ćemo pokušati biti konstruktivni akteri u rješavanju problema, ali nećemo na sebe preuzeti obveze za koje nismo odgovorni. Tražimo minimum korektnosti – poručila je Jašić.

Buzetski gradonačelnik Damir Kajin je rekao da građani Buzeta ne žele plaćati tuđe političke, gospodarske i kadrovske promašaje.

– Solidarni možemo biti do neke mjere. Od prvoga dana ovo je bio promašeni projekt, ovdje se trebalo zbrinjavati otpad Puljštine a na nekoj drugoj lokaciji otpad nekih drugih općinskih i gradskih središta – zaključio je Kajin.

Prilikom dolaska na Kaštijun gradonačelnik Umaga Vili Bassanese istaknuo je, pak, da je Umag uvijek bio protiv odlaganja otpada na Kaštijunu, no odmah su ga podsjetili da u Umagu nije napravio kompostanu.

“Centar Kaštijun je tema cijele Istre”

Centar Kaštijun i potonje gospodarenje otpadom su tema čitave Istre, a ne samo Grada Pule i Istarske županije te se svi gradovi i općine obvezuju se da će smanjiti količinu biorazgradivog otpada koji dovoze na Kaštijun, zaključak je današnje koordinacije župana s gradonačelnicima Istre.

Na sastanku je utvrđeno kako će troškove zbrinjavanja otpada na drugoj lokaciji, dok se ne popravi kvar u MBO postrojenju, snositi svako pojedino komunalno poduzeće, odnosno jedinica lokalne samouprave, razmjerno dovezenoj količini otpada, priopćeno je iz Istarske županije.

Naime, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je dalo odobrenje za prihvat otpada u Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun mjesec dana, dok se postrojenje ne popravi.

Međutim, kako je istaknuto, dio otpada morat će biti zbrinut negdje drugdje, a te bi troškove trebalo sufinancirati nadležno Ministarstvo, što je obećao državni tajnik Mile Horvat na prošlotjednom sastanku sa županom i gradonačelnikom Pule, stoji u županijskom priopćenju.

Nova privremena Uprava koja je imenovana na današnjoj sjednici Skupštine društva, na čelu s v.d. direktorice Anjom Ademi, do završetka natječaja uložit će napore da se skrati rok predviđenog popravka havarije, a koji je prema dosadašnjoj Upravi, predviđen do 10. kolovoza, kada bi postrojene trebalo biti opet u funkciji, zaključeno je na koordinaciji istarskog župana Borisa Miletića s istarskim gradonačelnicima.

Nakon što je gradonačelnik Pule Filip Zoričić najavio da će, kao predstavnik većinskog vlasnika s 51 posto udjela, smijeniti direktora ŽCGO-a Kaštijun Fabia Giacomettija i na to mjesto privremeno postaviti gradsku pročelnicu Anju Ademi, to se danas i dogodilo na sjednici skupštine tog društva.

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić je rekao da nije bio zadovoljan Giacomettijevim “radom i dinamikom.”

Na samom početku koordinacije, sada već bivši direktor Kaštijuna Fabio Giacometti izvijestio je župana i gradonačelnike o prvom i dugom kvaru koji su se dogodili na postrojenju, te o poduzetim radnjama.

– Što se tiče pokrivanja nastalih troškova iz police osiguranja, to će biti poznato uskoro, priopćili su iz Istarske županije i dodali da je na sastanku bilo govora i o vlasničkom restrukturiranju kojeg, svi su složni, treba provesti u što skorijem roku, kako bi svi gradovi i sve općine stekli upravljačka prava, sukladno svojoj participaciji u otplati kredita za gradnju centra.

Z.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Stotine tona otpada gomila se na istarskom Kaštijunu