PROSLAVITE AKTIVNO SVJETSKI DAN ZAŠTITE OKOLIŠA: Provedite vikend na Vranskom jezeru

Park prirode Vransko jezero i ove se godine pridružuje obilježavanju lipnja, Svjetskog dana zaštite okoliša, posebno zbog činjenice da ovogodišnja tema obilježavanja želi skrenuti pozornost na različita staništa koja se uništavaju diljem planete.

Svake 3 sekunde u svijetu nestane šuma veličine nogometnog igrališta, a u posljednjih sto godina izgubili smo polovinu močvarnih staništa, upozoravaju iz PP Vransko jezero. Nestalo je i više od 50 posto koraljnih grebena u svijetu, a očekuje se da će ih zbog globalnog zatopljenja do 2050. godine nestati preko 90 posto.

Obilježavanjem Svjetskog dana zaštite okoliša 2021. godine započinje desetljeće UN-a. U fokusu će biti obnova ekosustava, odnosno globalna misija da se ožive milijuni hektara, od šuma do poljoprivrednih površina, kao i vrhova planina do najdubljih dijelova mora.

Obnova ekosustava označava sprečavanje, usporavanje i poništavanje štete koja nastaje prilikom iskorištavanja prirodnih resursa te ponovno uspostavljanje ravnoteže. Jedino uz zdrave ekosustave možemo poboljšati kvalitetu ljudskog života, suprotstaviti se klimatskim promjenama i zaustaviti kolaps biološke raznolikosti.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša stoga je ukazivanje na snagu pojedinca u kreiranju održive budućnosti. Krenimo s održivim korištenjem Zemljinih resursa, smanjimo potrošnju mesa i mliječnih proizvoda, okrenimo se zelenim i za sve sastavnice biološke raznolikosti sigurnim izvorima energije, prirodnim materijalima i uklopimo brigu za zdrav i očuvan okoliš u našu svakodnevicu, apeliraju iz PP Vransko jezero.

Foto: Park prirode Vransko jezero

U tom su Parku organizirali brojna događanja povodom Svjetskog dana zaštite okoliša, te pozivaju zainteresirane posjetioce da im se pridruže na jezeru i uživaju u bogatom programu koji uključuje vožnju vlakićem od Maškovića Hana do info centra Crkvine i natrag, promatranje ptica na drvenoj poučnoj stazi u ornitološkom rezervatu te poučnu šetnju i radionicu obnove suhozida u lučici Prosika.

Na dan proslave, u subotu 5. lipnja s početkom u 10 sati, PP Vransko jezero organizira promatranje ptica na drvenoj poučnoj stazi „Ptice Vranskog jezera“ i vožnju vlakićem od Maškovića Hana do info centra Crkvine. Vlak kreće u 9.30 ispred Maškovića Hana. Povratak za Maškovića han predviđen je u 11.30.

Jezero na dlanu interaktivna je šetnja koja započinje u prekrasnoj Lučici Prosika, na samoj obali jezera u hladu brijesta i konopljike.  Na kanalu koji spaja jezero i more,  voditelj šetnje ispričati će vam neke još neispričane priče o ribama putnicama, kamenim vršama i nekadašnjem najvećem masliniku istočne jadranske obale. Uključiti se možete i u radionicu obnove suhozida, a više informacija možete pronaći na sljedećoj poveznici: http://www.pp-vransko-jezero.hr/hr/dan-zastite-okolisa-uz-radionicu-obnove-suhozida-na-prosici/

Na dan proslave Svjetskog dana zaštite okoliša Park je osigurao promotivne cijene programa i usluga, a  više o samom programu pročitajte OVDJE.

M.B.