Pronašli efikasno rješenje za kontrolu invazivnih vrsta

Pojedi ih da ih pobijediš - moto je kampanje koju su pokrenuli brodovlasnik Torm i brodsko ugostiteljsko poduzeće MCTC, a kojom se želi suzbiti širenje invazivnih morskih vrsta koje na određena staništa stižu s prekooceanskim brodovima.

Iskusni kuhari MCTC-a su uz pomoć višeg voditelja ugostiteljstva u danskom operateru tankera Tormu, Jogvanom Trondessenom Andreasenom, održali kuharsku radionicu na Cipru, gdje su pokazali zainteresiranima kako sigurno pripremiti ribu lav, vrstu koja se rapidno širi Sredozemljem, Meksičkim zaljevom i Karibima.

MCTC planira surađivati ​​s lokalnim dobavljačima, a kulinarski stručnjaci surađivat će s brodskim kuharima kako bi im pomogli u pripremi ukusnih i zdravih jela od invazivnih vrsta.

-U MCTC-u nam je cilj educirati i pružiti uvid u problem invazivnih vrsta te pružiti savjete kako ih uvrstiti u naš svakodnevni jelovnik -  rekao je Charalampos Antoniou, službenik za okoliš i dobavljače u MCTC-u.

Invazivne vrste velika su prijetnja autohotonim vrstama, ali i bioraznolikosti određenog područja. Jedan od najboljih primjera je širenje azijskog šarana, ribe koja je 1970. godine unesena u rijeku Mississippi kako bi kontrolirala cvjetanje algi. No riba se toliko proširila da je ugrozila autohtoni prehrambeni lanac druge najduže rijeke u SAD-u.

J.K.