Pronađena najdublja olupina na svijetu

Američki Razarač USS Johnston koji je potopljen tijekom bitke u zaljevu Leyte 25. studenog 1944. godine pronađen je na dubini od 6100 metara i time službeno postao olupina pronađena na najvećoj dubini.

Brod je potopljen usljed bitke američkih snaga prilikom žestokog okršaja s japanskim ratnim brodovljem. Američki istraživački tim tvrtke Caladan Oceanic koju vodi poduzetnik, istraživač i umirovljeni američki pomorski časnik Victor Vescovo potvrdio je da se radi o olupini koja se nalazi na dosad najvećoj dubini na kojoj je pronađena neka olupina.

Upravo je to pridonijelo izuzetnoj očuvanosti brodskih ostataka, što je bilo vidljivo i prilikom prvog zarona istraživačke podmornice.

– Olupina je toliko duboko, da je dolje vrlo malo kisika, pa iako je tek neznatno kontaminirana morskim životom, praktički je netaknuta, ako izuzmete štetu nastalu prilikom žestoke bitke i konačno, potapanja – kazao je voditelj ekspedicije Victor Vescovo.

USS Johnston dug je 115 metara, a lokacija olupine u Filipinskom moru potvrđena je 2019. godine zahvaljujući drugoj ekspediciji, ali tada njihovo podmorsko vozilo bez posade nije imalo mogućnost dubljeg zarona. Ova ekspedicija je snimila dvije trećine prednjeg dijela broda, a taj dio stoji uspravno i netaknut je.

Od 327 članova posade broda potapanje je preživio 141 član. 50 članova posade stradalo je odmah u napadu na brod, 45 je podleglo ozljedama na splavovima za spašavanje, 92 osobe (uključujući kapetana Ernesta Evansa) bile su žive u moru i nakon potonuća broda, ali se za njih kasnije više nije čulo.

Podmornica s kojom su istraživači zaronili ima titanski trup debljine 9 cm u koji mogu smjestiti dvije osobe i koja se može spustiti na bilo koju dubinu. Prethodno je istraživala olupinu Titanika na 3.800 metara dubine, ali i na najdublje mjesto u oceanu, Marijanska brazda, koja leži na gotovo 11 km dubine!

D.G.