Pronađena ličinka periske stigla u Aquarium Pula – Čuvat će je u strogo kontroliranim uvjetima

PULA – Jedna, ali vrlo vrijedna ličinka periske pristigla je u Aquarium pula. Ovaj, sada nažalost i rijedak živi primjerak, držat će se u strogo kontroliranim uvjetima, kakvi postoje jedino u ovom centru, kako bi se primjerak očuvalo i izoliralo iz morskog okoliša u kojem je još uvijek prisutan parazit koji je gotovo u potpunosti uništio ovu vrstu na Mediteranu.

Periska je veličine 1,5 cm. Pronašla ju je gđa Jelena Kurtović Mrčelić, biolog iz JU More i Krš pregledom kolektora u Maloj luci u Omišu na 6m dubine. Kako bi joj osigurala sve uvjete neophodne za život, gđa Jelena ju je osobno donijela u pulski akvarij.

– Naime, to je prva ličinka zasad nađena u kolektorima duž cijelog Jadrana, a po iskustvu znanstvenika iz Španjolske, možemo ih očekivati tek oko 5 do 10. Ujedno su nam sugerirali da ih držimo u strogo kontroliranim akvarijskim uvjetima jer se u moru još uvijek nalazi parazit Haplosporidia pinne, na što se odlučilo i naše Ministarstvo.

Foto: Aquarium Pula

Ličinka iz Omiša privremeno je bila smještena u IZOR-u (Institutu za oceanologiju i ribarstvo) u Splitu, u bazenu s tekućom morskom vodom. Kako bi dobila dovoljno hrane, znanstvenici su svaki dan povlačili fitoplanktonsku mrežu. Za stalni boravak do vraćanja natrag u prirodu izabran je naš akvarij te je ličinka smještena u 120 litarski bazen s recirkulirajućom, UV steriliziranom (24/7) i 1 μm filtriranom morskom vodom, stalne temperature od 17oC. Prihranili smo je s fito (Isochrisis, Tetraselmis, Nannochloropsis, Chaetoceros) i zooplanktonom (jednodnevni račići – artemije i kolnjaci- rotifere).

Da se podsjetimo, embrionalni razvoj plemenite periske započinje razvitkom prve planktonske, ličinačke faze (trohofora). Nakon 24 sata, iz slobodnoplivajuće i trepetljikave ličinke razvija se veliger ličinka u kojoj se stvara prva ljuštura. Posljedni razvojni stadij u kojem se ličinka pričvršćuje za podlogu naziva se pediveliger. Zanimljiva je činjenica da sveukupna planktonska faza traje do 10 dana – poručuju iz Aquariuma Pula.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

DOBRE VIJESTI! U postavljenim kolektorima pronađena mala živa periska