Pronađena prostrijeljen bjeloglavi sup na graničnom prijelazu kod Imotskog - Uginuo je!

VINJANI DONJI - Jučer je Postaja granične policije Imotski zaprimila prijavu da je 24. studenog na području Vinjana Donjih pronađen ozlijeđeni bjeloglavi sup.

Ozlijeđena ptica je zbrinuta u specijaliziranom centru, ali je uginula 26. studenog 2022.godine. Utvrđeno je kako je ptica imala prostrijelnu ranu noge.

O zaprimljenoj prijavi biti će obavješteno nadležno općinsko državno odvjetništvo, a policijski službenici provode kriminalističko istraživanje događaja.

Bjeloglavi sup je zakonom zaštićena ptica, no bez obzira na tu zaštitu ova ptica kontinuirano vodi borbu za opstanak vrste. U pitanju je ptica grabljivica koja pripada porodici jastrebova i strvinara. Dakle, ne ubijaju životinje i ne love ih već se hrane mrtvim plijenom.

Bjeloglavi se sup može pronaći na mnogo kontinenata, pa ih tako možemo susresti u Španjolskoj, Grčkoj, Indiji, Iraku i drugdje. U Hrvatskoj ih se može pronaći jedino na području Kvarnera, a najviše ih se smjestilo na otoku Cresu.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Iscrpljeni bjeloglavi sup sletio na Hvar
ZASTRAŽIŠĆE - Bjeloglavi sup sletio je kod Zastražišća na Hvaru. Pronađen je iscrpljen i trebala mu je pomoć. Ne zna se otkud je doletio, a ni stariji mještani ne pamte da je ta zaštićena vrsta ikad prije viđena na njihovu otoku. Hvarani su supu odmah pritekli u pomoć. Bjeloglavog supa