Promocija ronjenja na ENTER konferenciji u Splitu

SPLIT – U sklopu projekta „Pomorsko je dobro“ tijekom ENTER konferencije Splitsko-dalmatinske županije koja se održava 10. i 11. prosinca u Spaladium Areni postavljen je 10 metarski bazen Pogled u plavo u cilju promocije ronjenja, ponuda u ronjenju i općenito ronjenja kao važne aktivnosti za očuvanje morskog okoliša.

– Naša želja je kroz ENTER konferenciju povezati s obrazovanjem sve projekte koje Splitsko-dalmatinska županija radi, a među njima je i „Pomorsko je dobro“ jer svi imaju jednu bitnu zajedničku komponentu, a to je edukacija i zaštita naše prirodne i kulturne baštine. S projektom Pomorsko je dobro i kroz promociju ronjenja želimo ljude više približiti moru i važnosti očuvanja našeg bitnog resursa te ga je potrebno zaštiti i za buduće generacije jer od mora i za more živimo – istaknuo je Stipe Čogelja, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije.

Foto: Promocija ronjenja

Tijekom dva dana trajanja Enter konferencije obrazovanja i povezanih industrija koja se provodi u organizaciji Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije, a u cilju razvoja i unapređenja odgojno-obrazovnog sustava i jačanja veza s povezanim industrijama, posjetitelji su imali jedinstvenu priliku okušati se u ronjenju pod punom ronilačkom opremom u montažnom bazenu Pogleda u plavo, a ujedno i virtualno zaroniti na 30 metara dubine i razgledavati potopljeni brod putem VR (virtual reality) tehnologije.

– Enter konferencija je namijenjena nastavnicima, ravnateljima i stručnjacima u obrazovanju i donosiocima odluka, te tvrtkama koje daju dodatni doprinos razvoju odgojno-obrazovnog sustava popu IT tvrtki, izdavaštva i turističkih djelatnosti jer isključivo zajedničkim radom možemo napraviti dodatni doprinos u razvoju odgojno obrazovnog sustava – istaknuo je Ivica Zelić, ravnatelj Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije.

Foto: Promocija ronjenja

Nakon ronjenja putem VR (virtual reality) tehnologije svi zainteresirani posjetitelji imali su priliku okušati se u ronjenju zaronom u bazen s punom ronilačkom opremom te uz stručni nadzor instruktora ronjenja koji su brinuli za sigurnost ronioca početnika; Stijeg podvodnih radova, RK Giričić, RK Nemo-Brač, RK Solin te Nemo-Adria Rescue Team.

Također u ronjenju s punom ronilačkom opremom okušala se je i Pročelnica Upravnog odjela za turizam i pomorstvo, Matea Dorčić te naglasila koliko je ronjenje važna aktivnost za zaštitu našeg podmorja te pozvala sugrađane da se odazovu i probaju roniti u splitskoj Spaladium Areni.

Nakon kraće poduke o osnovnim pravilima i tehnikama ronjenja te zaronom u bazen  promotivno-edukativnog projekta Pogled u plavo koji je do sada mnogima približio čari i ljepote ronjenja diljem i izvan Republike Hrvatske posjetitelji su razgledavali podvodnu izložbu fotografija poznatog hrvatskog podvodnog fotografa Marjana Radovića koja se nalazi na unutarnjim stranicama bazena te pridonosi stvarnom doživljaju dubine.

Foto: Promocija ronjenja

Projekt Pogled u plavo održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske dok su medijski pokrovitelji projekta – Morski HR, SCUBAlife magazin, i Gorgonija.

Besplatna probna ronjenja uz nadzor instruktora ronjenja provodila su se uz poštivanje svih epidemioloških mjera sigurnosti.

D.G.